Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

«ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΟ» Ημερίδα εις μνήμην Πρωτοψάλτου Γερασίμου Πρεβεζιάνου

Αύριο πρωί,

ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας & Ακαρνανίας

«Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος»

με έδρα την πόλη του Αγρινίου θα πραγματοποιήσει επιμορφωτική ημερίδα στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στην πόλη του Αγρινίου (Παπαστράτου 53 & Σμύρνης, 1ος Όροφος),

υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας,

με θέμα:

«ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΟ»

Εις μνήμην Πρωτοψάλτου Γερασίμου Πρεβεζιάνου (1954 – 1994)

Οι εργασίες της ημερίδος θα διαρκέσουν από 9:15 π.μ. έως 2:00 μ.μ., ενώ θα προηγηθεί Όρθρος-Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. κ. ΚΟΣΜΑ.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί σε δύο συνεδρίες σύμφωνα με το πιο κάτω αναλυτικό Πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

06:30 – 09:00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. κ. ΚΟΣΜΑ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου μας.

09:15 – 09:45 Προσέλευση – Εγγραφές – Παραλαβή φακέλων.

09:45 – 10:30 Αγιασμός – Έναρξη ημερίδος – Χαιρετισμοί.

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: κ. Φώτιος Μάλαινος, Θεολόγος – Φιλόλογος, Διευθυντής 1ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου.

10:30 – 10:50 «Ο Ιεροψάλτης ως κατώτερος κληρικός»

Εισηγητής: Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αργυρός, Διδάκτωρ Θεολογίας – Διευθυντής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων.

10:50 – 11:10 «Η ψαλμωδία ως γνώρισμα μετανοίας»

Εισηγητής: κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Διδάκτωρ Θεολογίας, Συγγραφέας & Πρωτοψάλτης.

11:10 – 11:30 «Ιεροψαλτικόν Πατριαρχικόν Ύφος και Τάξις»

Εισηγητής: Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Κανέλλος, Καθηγούμενος της Ιεράς & Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας.

11:30 – 11:50 Συζήτηση.

11:50 – 12:20 Διάλειμμα – Μπουφές.

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: κ. Ιωάννης Κωστάκης, Θεολόγος - Συγγραφέας, τέως Διευθυντής Λυκείου.12:20 – 12:40 «Η αναγκαιότητα της ακριβούς τηρήσεως του τυπικού»Εισηγητής: κ. Απόστολος Παπαχρήστος, Θεολόγος, Μουσικοδιδάσκαλος & Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου.

12:40 – 13:00 «Περί Εναρμονίου Γένους: Ήχος τρίτος και βαρύς εκ του Γα»

Εισηγητής: κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου & Πρωτοψάλτης.

13:00 – 13:20 «Η εμμελής απαγγελία»

Εισηγητής: κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής & Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού.

13:20 – 13:40 Συζήτηση.

13:40 Απονομή τιμητικών τίτλων.

Κλείσιμο εργασιών ημερίδος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. κ. ΚΟΣΜΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Αγωνιζόμεθα να κάνουμε το χρέος μας"Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος ΜαγγίναςΕπέστρεψε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στα Χανιά.
Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για την Κωνσταντινούπολη ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε:

Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες. Κάθε φορά που έρχομαι στην Κρήτη συγκινούμαι, χαίρομαι και αισθάνομαι βαθειά ικανοποίηση βλέποντας την ευσέβεια και την ευγένεια και την υψηλοφροσύνη του Κρητικού λαού. Και, όπως είπατε, τα παιδιά δίνουν παντού ένα δυναμικό παρών, είναι κοντά στην Εκκλησία. Χαιρόμαστε για τις προπτικές που υπάρχουν για το μέλλον της Εκκλησίας∙ και αυτό οφείλεται στους Ιεράρχας της Κρήτης και στους καλούς κληρικούς της, τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης και όλους τους υπευθύνους φορείς και παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν τα νειάτα στο σωστό δρόμο. Είμαστε, λοιπόν, γεμάτοι από αισιοδοξία και χρηστές ελπίδες για το μέλλον.


Από την άλλη πλευρά, όπως και οι προηγούμενες επισκέψεις μου στην Κρήτη, έτσι και αυτή ενίσχυσε τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της προσφιλούς θυγατρός του Εκκλησίας της Κρήτης. Δεσμοί, οι οποίοι χρονολογούνται από μακρών αιώνων και θα μείνουν, με την Χάριν του Θεού, ιεροί και ακατάλυτοι μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Δίνω την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, την ευχή μου καί όλη μου την αγάπη στον ευγενή και υψηλόφρονα Κρητικό λαό. Ευχαριστώ τις Αρχές του τόπου, Βουλευτάς, Υπουργούς, τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Νομάρχη, τους Δημάρχους, οι οποίοι με υπεδέχθησαν εις τους Δήμους των, και, φυσικά, τους αδελφούς Ιεράρχας της Κρήτης, με επί κεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο, Πρόεδρο της Επαρχιακής Συνόδου.
Από το αεροδρόμιο των Χανίων ευλογώ εξ όλης ψυχής και καρδίας την Κρήτη και τον λαό της. Και υπόσχομαι ότι σε μία δεδομένη ευκαιρία θα επανέλθω.

Αγωνιζόμεθα να κάνουμε το χρέος μας, το ιστορικό χρέος, μόνο αυτό που επιτάσσει ο ρόλος του Πατριαρχείου, ο πρωτόθρονος και συντονιστικός εις όλην την οικογένειαν των Πανορθοδόξων. Και οι συμβουλές που έδωσα δεν ήσαν ακριβώς συμβουλές, αλλά ήσαν έκφρασις μιάς ευχής για την ενότητα, την ομόνοια και την ομοψυχία του Ελληνικού λαού, ο οποίος τώρα, με τη νέα Κυβέρνηση που ανέδειξε με την ψήφο του την δημοκρατική, ευχόμεθα να πορεύεται από προόδου εις πρόοδον και από επιτυχίας εις επιτυχίαν.

Από την Μητέρα Εκκλησία του Γένους, την Κωνσταντινούπολη, θα ευλογούμε πάντοτε άρχοντας και αρχομένους εις την Ελλάδα και θα ευχόμαστε για την πρόοδο, την ευημερία, την σταθερότητα και την συμβολήν της Ελλάδος εις το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

πηγή:Φώς Φαναρίου

Δραματική έκκληση της Μητρόπολης Χονγκ ΚονγκΕν Χόνγκ Κόνγκ τη 2α Οκτωβρίου 2009


Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, στις περιοχές της Ιάβας και της Σουμάτρας στην Ινδονησία, καταστροφικοί και φονικοί σεισμοί προκάλεσαν το θάνατο σε 1500 ανθρώπους ( ίσως πάνω από 3000 οι εγκλωβισμένοι στα ερείπει α) ενώ άφησαν αστέγους δεκάδες χιλιάδες.
Τον ίδιο μήνα καταστροφικές και φονικές πλημμύρες έπληξαν τις Φιλιππίνες και κυρίως την περιοχή της Μανίλας. Τραγικός απολογισμός: 300 περίπου νεκροί και 250.000 άστεγοι.
Στη Μανίλα, λόγω της πλημμύρας, σημαντικές φθορές προξενήθηκαν στον Ορθόδοξο Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και στους χώρους όπου στεγάζονται οι ιεραποστολικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε και απέστειλε στην περιοχή της Ιάβας ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία διανεμήθηκε από τους Ορθοδόξους Κληρικούς σε 400 οικογένειες.
Οι ανάγκες όμως είναι πολλές και η Ιερά Μητρόπολις δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Γι' αυτό και απευθύνουμε έκκληση και ζητούμε την αρωγή όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να ανακουφίσουμε τις ανάγκες των πληγέντων από τις φονικές φυσικές καταστροφές στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες.
Μπορούμε να χαρίσουμε αγάπη, ελπίδα και ζωή!
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να το κάμει με κατάθεση χρηματικού ποσού:

1. Κατάθεση χρηματικού ποσού σε Λογαριασμό στην Ελλάδα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
103/296014-12
(Φίλοι Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ)

2. Με αποστολή χρηματικού εμβάσματος στους εξής Λογαριασμούς στο Χόνγκ Κόνγκ:

ORTHODOX METROPOLITANATE
OF HONG KONG AND SOUTHEAST ASIA
704 UNIVERSAL TRADE CENTER
3 ARBUTHNOT RD, HONG KONG
Tel. 00852 25738328-Fax.00852 25738379
Email: office@omhksea.org
Website: www.omhksea.org

Banks:

1. HSBC
S/A: 102-299344-838
Swift code: HSBCHKHHHKH
No 10 Harcourt Rd Hong Kong

2. Standard Chartered
S/A: 447-1-071056-1
Swift code: SCBLHKHHXXX
Central Branch, Shop No 16, GF New World Tower
16-18 Queen's Rd Central Hong Kong

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κάνουμε έκκληση σε ενορίες και μοναστήρια ή ακόμα και στην Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης, τις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, την Εκκλησία της Κύπρου και σε Ορθόδοξες ενορίες σε όλο το κόσμο να κάνουν έρανο κατά τόπους και να αποστείλουν το υστέρημα της αγάπης των ενοριτών στη Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ για να αποσταλεί στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ας κινητοποιηθούμε όλοι συλλογικά. Η αγάπη του Ιησού Χριστού και της Εκκλησίας δεν έχει σύνορα.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου

πηγή φωτογραφίας: εφημερίδα "Εποχή"

Αύριο το πρωί

στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου

θα ψαλεί ο Όρθρος της ημέρας και στη συνέχεια

θα τελεσθεί

Θεία Λειτουργία


υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας
"Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος"

και του τοπικού παραρτήματος

της "Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων" του Νομού μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ψαλεί Αρχιερατικό ιερό Μνημόσυνο


υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών των δύο παραπάνω Συλλόγων

χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.ΚΟΣΜΑ.

Παρακαλείσθε να προσέλθετε


έναρξη όρθρου 6.45 π.μ.
πέρας Θείας Λειτουργίας και ιερού μνημοσύνου 9.00 π.μ.

Καθ΄οδόν για το πανηγυρίζων Κυριακό της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους...

"Τῆς παγκοσμίου τῷ κόσμῳ, χαρᾶς ἀνέτειλαν, αἱ νοηταὶ ἀκτῖνες, προμηνύουσαι πᾶσι, τὸν ἥλιον τῆς δόξης, Χριστὸν τὸν Θεόν, ἐν τῇ γεννήσει σου Ἄχραντε· σὺ γάρ μεσῖτις ἐδείχθης τῆς ἀληθοῦς, εὐφροσύνης τε καὶ χάριτος".

-Φωτογραφίες:Κωνσταντίνος Λανάρας-

"Τὰ οὐράνια πάντα νῦν ἐπαγάλλονται, τῶν ἀνθρώπων τὸ γένος συνεορτάζει αὐτοῖς"

Ιερά Αγρυπνία
Γενεθλίου της Θεοτόκου
στο πανηγυρίζων Κυριακό Νέας Σκήτης Αγίου Όρους
20-21 Σεπτεμβρίου ε.ε

μέρος πρώτον

Ο αγαπητός φίλος ,βαθύς γνώστης της Βυζαντινής μας Μουσικής και καλλίφωνος Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καμαρούλας Αγρινίου
Κωνσταντίνος Λανάρας μαζί με τον Βαγγέλη Τζούφρα
προσκεκλημένοι των πατέρων του Κυριακού της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους,
λίγο πρίν ξεκινήσει η μεγάλη αγρυπνία της Παναγίας.


"Τὴν πάνσεπτόν σου γέννησιν,
Παναγία Παρθένε ἁγνή,
τῶν Ἀγγέλων τὰ πλήθη ἐν οὐρανῷ, καὶ ἀνθρώπων τὸ γένος ἐπὶ τῆς γῆς μακαρίζομεν· ὅτι Μήτηρ γέγονας, τοῦ Ποιητοῦ τῶν ἁπάντων Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ.
Αὐτὸν ἱκετεύουσα ὑπὲρ ἡμῶν μὴ παύσῃ δεόμεθα,
τῶν εἰς σὲ μετὰ Θεὸν τὰς ἐλπίδας θεμένων,
Θεοτόκε πανύμνητε καὶ ἀπειρόγαμε".

-Φωτογραφίες:Κωνσταντίνος Λανάρας-

Ἀγάλλονται τὰ πέρατα, του Όρους Άθωνος σήμερον, ἐν τῇ γεννήσει σου Κόρη, Θεοκυῆτορ Μαρία, καὶ ἀπειρόγαμε νύμφη

Ιερά Αγρυπνία
Γενεθλίου της Θεοτόκου
στο πανηγυρίζων Κυριακό Νέας Σκήτης Αγίου Όρους

20-21 Σεπτεμβρίου ε.ε

-μέρος Δεύτερον
-

Στο Δεξιό αναλόγιο οι εξαίρετοι Αγιορείτες Πρωτοψάλτες Γέρων Δανιήλ,ο π.Δαμασκηνός και ο π.Θεοδόσιος της πολύ γνωστής ψαλτικής συνοδείας των Δανιλαίων.

Στο αριστερό αναλόγιο ο παπαΘωμάς της επίσης ψαλτικής συνοδείας των Θωμάδων Αγίου Όρους, ο Κωνσταντίνος Λανάρας και Βαγγέλης Τζούφρας.

Τής πανηγύρεως προεξήρχε ο σεβαστός Καθήγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Όρους Άθωνος πατέρας Παρθένιος συμπαραστατούμενος απο τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας αγαπητό πατέρα Γεράσιμο Φωκά και άλλους Αγίορείτες.

"Δεῦτε πιστοί, Πνεύματι θείῳ γηθόμενοι, τὴν ἐξ ἀκάρπου σήμερον, ἐπιδημήσασαν, εἰς βροτῶν σωτηρίαν, ἀειπάρθενον Κόρην, ὕμνοις τιμήσωμεν"

Η Κυρία Θεοτόκος βοήθειά μας.

Και του Χρόνου!

Ευχαριστούμε πολύ τον αγαπητό εν Χριστώ Αδελφώ

Κωνσταντίνο Λανάρα

Πρωτοψάλτη-Διδάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης-Οικονομολόγο

για την αποστολή των Φωτογραφιών.

Ο Σταυρός και ο Θεός ....πηγή:Ζωντανό Ιστολόγιο

Θεία Λειτουργία Υπέρ Υγείας των μελών του Εργαστηρίου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ"


Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως

"ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ"

όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει την τιμή,

να σας προσκαλέσει στην ετήσια Θεία Λειτουργία,

που θα τελεσθεί αύριο το πρωί,

στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος

στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου.


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα
και θα ενισχύσει το έργο μας.


Τηλέφωνο κράτησης θέσεων απο το Αγρίνιο:26410-39750.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟΗ Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγρινίου ανακοινώνει οτι την προσεχή Κυριακή 11 Οκτωβρίου, θα υπάρξει διακοπή νερού από 6:00 το πρωί και για όλη την ημέρα, λόγω αναγκαίων ρυθμίσεων - εργασιών στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του συνδέσμου για την κατασκευή - διάνοιξη του τούνελ της νέας περιμετρικής οδού.

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

4 Χρόνια Επισκοπικής Διακονίας και προσφοράς...
Την τέταρτη επέτειο

από την εις Επίσκοπον χειροτονία του,

εορτάζει σήμερα

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας

πατέρας ΚΟΣΜΑΣ.

Ήταν Σάββατο 8 Οκτωβρίου του 2005 ,

όταν ο Εψηφησμένος Μητροπολίτης της Θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως

Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης

πατέρας Κοσμάς Παπαχρήστος,

έλαβε το χάρισμα της Αρχιερωσύνης.


Ταπεινά ευχόμαστε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας

πατέρα ΚΟΣΜΑ,

μακροημέρευση και ευλογημένη ποιμαντορία.

Σεβασμιώτατε ,

"Είς πολλά έτη" να χαίρεσθε την Αρχιερωσύνην Σας.

Φωτογραφίες απο την Είς Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας πατρός ΚΟΣΜΑ
ΆΞΙΟΣ! ΆΞΙΟΣ! ΆΞΙΟΣ!

Άξιος"Εν πρώτοις, Μνήσθητι, Κύριε, του Αρχιεπισκόπου ημών ΚΟΣΜΑ, ον χάρισαι ταις αγίαις σου Εκκλησίαις εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιή, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας".

15 Χρόνια απο την κοίμηση του αειμνήστου Δασκάλου μας...


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ


Γεννήθηκε στο χωριό Σκουρτού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας το 1954. Φοίτησε στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Υπήρξε Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου από το 1986.


Άρχισε τα πρώτα μαθήματα της Βυζαντινής μουσικής κοντά στον Γεώργιο Νάκο, συνέχισε στη Σχολη Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με δασκάλους τους Αβραάμ Ευθυμιάδη, Χρ. Θεοδοσόπουλο, Αθαν. Καραμάνη, Χαρ. Ταλιαδώρο.


Έλαβε το πτυχίου του Ιεροψάλτου και αργότερα μαθήτευσε στο Ωδείο Αλίμου, κοντά στον Μαν. Χατζημάρκο και έλαβε πτυχίο και δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής.


Στην δεκαετία 1982-1992 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της σχολής Ιεροψαλτών και της σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μουσικής Αγρινίου "Δαυίδ ο Ψαλμωδός" της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η οποία αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1992 ( ΦΕΚ 410/τΒ΄/26-6-1992), όπου και διετέλεσε καθηγητής.


Δίδαξε ως καθηγητής Φυσικών στη Μέση Εκπαίδευση και δημιούργησε αξιόλογη νεανική χορωδία στο Αγρίνιο, η οποία μάλιστα πρώτευσε σε πανελλήνιο διαγωνισμό.


Συνέθεσε και μελοποίησε με αληθινή και γνήσια έμπνευση κια πρωτοτυπία προσευχές και άσματα, που διακρίνονται για την ορθόδοξη πνευματικότητα και το παραδοσιακό ήθος της ευσέβειας και πίστεως του λαού μας.


Κεκτημένος πολλά χαρίσματα παρά Θεού ήταν άνθρωπος αγαπητός σε όλους, χάρη στον ευθύ χαρακτήρα του.

Έχοντας ο ίδιος προ οφθαλμών του τον φόβο του Κυρίου και αγωνιζόμενος από παιδί στην τήρηση των αγίων Αυτού εντολών, κατήχησε, βοήθησε και στήριξε στον Χριστό πολλούς νέους και παιδιά στην επαρχία του.


Αγαπούσε και σεβόταν πολύ τους κληρικούς και τους μοναχούς.


Ιδιαιτέρως ευλαβείτο και το Άγιο Όρος. Με την Ιερά Μονή μας είχε πνευματικούς δεσμούς, οι οποίοι συνεσφίχθησαν ακόμη περισσότερο προς το τέλος της επίγειας ζωής του.


Προσβληθείς από ανίατη ασθένεια διήνυσε, μαζί με τη σύζυγό του, με μαρτυρική υπομονή και δοξολογία Θεού το ετήσιο περίπου στάδιο του αγώνος της νόσου του, κατά το διάστημα της οποίας χαριτωνήθηκε πολύ και ετοιμάστηκε για την αναχώρησή του από τα παρόντα.


Μεταλαμβάνοντας καθημερινά τα Άχραντα Μυστήρια, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και έχοντας Αυτά "εις εφόδιον ζωής αιωνίου" τελειώθηκε εν ειρήνη Χριστού την 8ην Οκτωβρίου 1994, υμνώντας μέχρι και της τελευταίας του αναπνοής το Πανάγιο όνομα του Δεσπότου Χριστού, της Κυρίας Θεοτόκου (την οποία ιδιαιτέρως ευλαβείτο) και των Αγίων της Πίστεώς μας και αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη ορθοδόξου ζωής και δημιουργίας στην πατρίδα του και στην Εκκλησία.


Μετά των Αγίων ανάπαυσον Χριστέ

την ψυχή του δούλου........Αμήν.


Εκ της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.

Νοέμβριος 1994

Ο αείμνηστος δάσκαλός μας Γεράσιμος μας συμβούλευε...


«Ευσεβείς να είστε, όχι ευσεβιστές, όχι υποκριτές.

Να μη κρίνετε για να μη κριθείτε.

Μη μεγαλοποιείτε τα σφάλματα των άλλων.

Να κάνετε αυτοκριτική, να εξομολογείσθε άφοβα, με ειλικρίνεια.

Να φοβάστε, να σέβεσθε τον Θεό, να του αναθέτετε την ζωή σας.

Παιδιά μη φοβάστε, να έχετε θάρρος».

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΟ (1954 – 1994) * του Χρήστου Μουσελίμη


Η Αιτωλοακαρνάνικη γη έχει να επιδείξει κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν με την πορεία τους τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και το πανελλήνιο.

Μία από αυτές, αδιαμφισβήτητα, είναι ο αείμνηστος καθηγητής και διδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης Γεράσιμος Πρεβεζιάνος.

Στις 16 Μαΐου 2004 έγινε μία εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου προς τιμήν του Γερασίμου Πρεβεζιάνου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε ως κύριος ομιλητής ο Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Πάρης με θέμα:

«Το λειτουργικό άσμα, θεολογία και πράξη. Μνήμη Γερασίμου Πρεβεζιάνου».

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια απόσπασμα της ομιλίας αυτής του π. Νεκταρίου, στο οποίο αναφέρεται στον Γεράσιμο Πρεβεζιάνο και αναδεικνύει το μεγαλείο της προσωπικότητάς του.

«…Eγνώρισα τον Γεράσιμο τον Οκτώβριο του 1975 στο οικοτροφείο «Απόστολος Παύλος», στον αριθμό 38 της οδού Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, ήμουν πρωτοετής, εκείνος στο τρίτο έτος. Έτσι είχα την ευκαιρία να τον ακούω για δύο χρόνια. Ήταν από τα πρώτα μου σοβαρά – ψαλτικά ακούσματα και ο πρώτος που με πήγε μαζί του για πρώτη φορά στην χοροστασία της Αγίας Σοφίας.

Μαθητής εδώ στο Αγρίνιο κατ’ αρχήν στον Γεώργιο Νάκο, τον οποίο αγαπούσε πάντοτε και σεβόταν ιδιαίτερα. Μας έλεγε πάντοτε: «Παιδιά, ότι και να μάθετε, ότι και να γίνετε, όσο ψηλά και αν φθάσετε, ποτέ μην μιλήσετε υποτιμητικά για τον πρώτο σας δάσκαλο». Έτσι τον άκουσα πολλές φορές να αναφέρει το όνομα του Γεωργίου Νάκου με ιδιαίτερο σεβασμό. Όμως πιστεύω ότι τα ακούσματά του προέρχονταν και από άλλους δασκάλους του Αγρινίου, αφού η πόλη σας μαζί με την Καβάλα και τις Σέρρες αποτελούν την τριάδα που γέννησαν τους περισσότερους και τους καλύτερους ψάλτες στην Ελλάδα. Έχετε παράδοση την οποία σέβεσθε και κρατείτε, γι' αυτό το επίπεδό σας είναι υψηλό. Αυτό φάνηκε και προηγουμένως, από τις εκτελέσεις των μαθητών της Σχολής σας. Όσα χρόνια ασχολούμαι με την ψαλμωδία, δεν έχω ακούσει ποτέ καλύτερη χορωδία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής. Να αγαπάτε την Σχολή σας, να την φροντίζετε και να την βοηθάτε όπως ο καθένας μπορεί.

Στην συνέχεια ο Γεράσιμος μαθητεύει, λόγω των σπουδών του στο Φυσιογνωστικό της Θεσσαλονίκης, στην Σχολή Ιεροψαλτών της πόλεως και χοροστατεί ανελλιπώς στο αναλόγιο της Αγίας Σοφίας, δίπλα στον μεγαλοπρεπή Χαρίλαο Ταλιαδώρο. Πολλές φορές τον άκουσα να ψάλλει την τιμιωτέρα ή το εξαποστειλάριο, ως δομέστικος του α' χορού. Από την Σχολή της Θεσσαλονίκης θα λάβει Πτυχίο Ιεροψάλτου, ενώ Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής θα λάβει αργότερα από την Αθήνα.
Άνθρωπος με βαθύτατη πίστη, προσγειωμένος, ζούσε στην γη, άλλα γνώριζε ότι «δεν είχε εδώ τόπο κατοικίας, αλλά επιζητούσε τον μόνιμο και αιώνιο». Πολλές φορές στο οικοτροφείο, βραδυνές ώρες, τον θυμάμαι να ακούει την ηχογραφημένη στην Αγία Σοφία Νεκρώσιμο Ακολουθία. Μου έκανε εντύπωση η έκφραση του προσώπου του. Οι τακτικές του επισκέψεις στο Άγιο Όρος, που τον καιρό εκείνο βρισκόταν σε περίοδο ανασυγκροτήσεως και επανδρώσεως με της υψηλής πνευματικότητας αδελφότητες της Γρηγορίου, της Σίμωνος Πέτρας, της Σταυρονικήτα, της Φιλόθεου, της Ξηροποτάμου, ων Κατουνακίων κλπ, τον βοήθησαν να μυηθεί στα βαθύ¬τερα της πνευματικής ζωής και να προσανατολισθεί ορθά.

Άριστος παιδαγωγός, σοφός διδάσκαλος, είχε την ικανότητα, το χάρισμα να μαζεύει γύρω του νέους που κρεμμόντουσαν κυριολεκτικά από τα χείλη του. Δίκαια λοιπόν ο διευθυντής του οικοτροφείου, ό αείμνηστος Ευστράτιος Βαμβουκλής, τον αποκαλούσε «παιδαριογέροντα». Απέτρεπε τα παιδιά ο Γεράσιμος από τον ευσεβισμό: «Ευσεβείς να είστε, όχι ευσεβιστές, όχι υποκριτές. Να μη κρίνετε για να μη κριθείτε. Μη μεγαλοποιείτε τα σφάλματα των άλλων. Να κάνετε αυτοκριτική, να εξομολογείσθε άφοβα, με ειλικρίνεια. Να φοβάστε, να σέβεσθε τον Θεό, να του αναθέτετε την ζωή σας. Παιδιά μη φοβάστε, να έχετε θάρρος».

Από τους ψάλτες που είχαν διορατικότητα, αντελήφθη πολύ γρή¬γορα ότι απαιτείται βαθύτερη μουσική γνώση στην ψαλτική, δεν αρκούσε μόνο η εκτέλεση. Πίστευε ότι η ψαλτική έπρεπε να πάρει σύντομα την θέση που της αρμόζει, δίπλα στις άλλες μουσικές εκφράσεις. Γι' αυτό μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με ασταμάτητες προσπάθειες και θερμή πίστη στον Θεό και το έργο του συμβάλλει τα μέγιστα στην ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Ψαλτικής της Μητροπόλεως σας και τελικά στην αναγνώρισή της από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Πρωτοψάλτης του Αγίου Δημητρίου, άνθρωπος με πίστη και αγάπη, εφήρμοσε την εντολή του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου για «αύξηση του ταλάντου», πλαισιονόταν κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή από μεγάλο αριθμό φίλων και νεοσσών της ψαλτικής. Αποτέλεσμα της αγάπης του προς τους νέους άλλα και της υψηλής καταρτίσεως του στην ψαλτική τέχνη, ήταν η δημιουργία της Πειραματικής Βυζαντινής Χορωδίας Αγρινίου, με την οποία συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Βόλο, στην Αθήνα, στα Ιωάννινα κλπ, όπου άφησε άριστες εντυπώσεις και απέσπασε θετικότατα σχόλια.


Άριστος μελοποιός ύμνων, προσευχών, ψαλτοτράγουδων. Θα ήταν ευχής έργον να εκδοθεί κάποιος τόμος με τα έργα του και δίσκος με δικές του εκτελέσεις. Αλλά σας παρακαλώ, επειδή το έργο του είναι σοβαρό, η έκδοση να μην έχει την μορφή των γνωστών ψαλτοβιβλίων των τελευταίων δεκαετιών. Να γίνει μια σοβαρή έκδοση στην όποια να αποτυπώνεται ή μορφή και το έργο ενός τόσο σπουδαίου μουσικού.
Ο Θεός θέλησε, για λόγους που γνωρίζει μόνο Εκείνος, να πάρει τον Γεράσιμο, πάνω στο άνθος της δραστηριότητας του, κοντά του και να τον κατατάξει εν σκηναίς δικαίων, να τον τοποθετήσει σε χοροστασία του ουρανού, δίπλα στον Κουκουζέλη, στον Μανουήλ Χρυσαφή, στον Μπαλάσιο, στον Πέτρο Λαμπαδάριο, στον Ιάκωβο Ναυπλιώτη. Εμείς δεν έχου¬με παρά να μελετούμε την προσωπικότητα του και το έργο του και να είμαστε μιμητές του, «μιμούμενοι αυτού τας αρετάς…».


Η ιδιαίτερη αυτή αναφορά του π. Νεκταρίου, ενός κληρικού και μάλιστα με το κύρος του πανεπιστημιακού διδασκάλου, και με όλες αυτές τις λεπτομέρειες, στο πρόσωπο του αειμνήστου διδασκάλου, ομολογώ ότι με συγκλόνισε. Καθ’ ότι είχα και εγώ την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να μάθω την Τέχνη του ψάλλειν κοντά του και να συμμετέχω τόσο στην Πειραματική Βυζαντινή Χορωδία όσο και στη χοροστασία του Αγίου Δημητρίου.

Ο Γεράσιμος έφυγε πρόωρα… Άφησε πίσω του όμως μία αναγνωρισμένη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, στην οποία πραγματοποιείται αξιόλογο έργο, και ικανό αριθμό κατηρτισμένων ιεροψαλτών που διακονούν ένα μεγάλο ποσοστό των ενοριών της τοπικής μας Εκκλησίας. Παρ’ όλα αυτά όμως, κυρίως σε μικρές πόλεις και χωριά του Νομού μας παρατηρείται το φαινόμενο της ερημώσεως των αναλογίων, με κίνδυνο εξάπλωσής του και στις κεντρικές πόλεις. Δεν είναι του παρόντος όμως να αναλύσουμε αυτό το φαινόμενο. Θα έχουμε την ευκαιρία και την δυνατότητα να επανέλθουμε σε επόμενα άρθρα.

Η μεγάλη προσφορά του Γερασίμου Πρεβεζιάνου πιστεύω έγκειται και στο γεγονός ότι μετέδιδε στους νέους την αγάπη για την Ψαλτική Τέχνη, και μέσα από αυτή, την αγάπη προς τον Τριαδικό Θεό και την Εκκλησία. Έτσι, ο κάθε νέος καλλιεργούνταν πνευματικά και είχε όλα εκείνα τα εφόδια για να αντιπαρέλθει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις της εποχής του. Αυτήν την ευθύνη έχουμε και εμείς οι μαθητές του, να μιμηθούμε αυτή τη διακονία του στην Τέχνη, στο Aναλόγιο, στην τοπική Εκκλησία. Ο καθένας μας ας προσφέρει ό, τι μπορεί, όχι προς ίδιον όφελος και ατομική προβολή, αλλά και συλλογικά, όλοι μαζί, σαν μία γροθιά στο κατεστημένο της σύγχρονης εποχής, που τείνει να ισοπεδώσει τα πάντα, αρχές, ιδανικά, αξίες ακόμα και αυτή την ιστορία μας.

Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά την κ. Αγνή Πρεβεζιάνου – Δασκαλάκη, καθηγήτρια φιλόλογο και σύζυγο του λίαν αγαπητού διδασκάλου μας, που έθεσε στη διάθεση του περιοδικού μας την ομιλία του π. Νεκταρίου Πάρη, αρχιμανδρίτου και λέκτορος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, την ευχαριστούμε για την άδειά της να δημοσιεύουμε ένα ψαλτοτράγουδο με τίτλο «Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια» σε στίχους και μουσική του Γερασίμου Πρεβεζιάνου. Το ψαλτοτράγουδο αυτό το εμπνεύστηκε ο δάσκαλος σε μία εκδρομή που είχε κάνει με τη σύζυγό του στην Πόλη, όπως μας διηγήθηκε η ίδια. Επιστρέφοντας έγραψε τους στίχους, έβαλε το μουσικο – ψαλτικό του μεράκι και το αποτέλεσμα ήταν αυτό το εξαιρετικό σε νοήματα και μελωδία άσμα.

«…Μάθε παιδάκι, διδάσκαλός μου, που με μαθαίνει τα μουσικά είναι ο πλάστης όλου του κόσμου…». Αυτό μας χάραξες βαθιά στην καρδιά μας με το ψάλσιμό σου, το ήθος σου, την απλότητά σου, την όλη σου πορεία… Μεσίτευε στον Κύριο, τώρα που είσαι κοντά του, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες Του και στις προσδοκίες σου και να απολαύσουμε και εμείς όταν έρθει εκείνη η ώρα των Επουρανίων Αγαθών. Αμήν. Αιωνία σου η μνήμη!
Πρώτη Δημοσίευση :"Το Ψαλτήρι"
* Προέδρου Συλλόγου ΙεροψαλτώνΝομού Αιτωλίας καιΑκαρνανίας " Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος"
με έδρα την πόλη του Αγρινίου,Καθηγητού Φυσικών Επιστημών και Λαμπαδαρίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως.
Ευχάριστουμε πολύ τον αγαπητό φίλο και εκλεκτό συνεργάτη Χρήστο Μουσελίμη, για την αποστολή του παραπάνω κειμένου.