Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Οι bloggers της Αιτωλοακαρνανίας ¨αποκαλύπτονται¨

Στο τελευταίο φύλλο της τοπικής εφημερίδος 'ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ' ανάμεσα στην πλούσια θεματολογία περιμβάνεται και ενα ρεπορτάζ με το τίτλο:" Οι bloggers της Αιτωλοακαρνανίας αποκαλύπτονται" του δημοσιογράφου κ. Δημ. Παπαδάκη ο οποίος είχε την καλωσύνη να συμπεριλάβει και το blog του ραδιοφωνικού σταθμού μας.Τον ευχαριστούμε θερμά όπως και όλα τα παιδιά της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ! Το έργο που κάνουν είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό.Το κείμενο έχει ως εξής:

Image¨Τα blogs, αλλιώς ιστολόγια, είναι μια τεχνική εφαρμογή του διαδικτύου, που παρέχονται δωρεάν, ανανεώνονται τακτικά από τους κατόχους τους (bloggers) και περιέχουν σχόλια για τρέχοντα γεγονότα, ανεξαρτήτως θεματικής ή μια σειρά προσωπικών συλλογισμών. Πιο απλά, ένα blog μπορεί να είναι ό,τι θέλει ο συγγραφέας του να είναι.Το δυνατό τους σημείο είναι η αμεσότητα και η δυνατότητα να επιτρέπουν στους αναγνώστες να σχολιάσουν την αρχική θέση του συγγραφέα, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο έναν ελεύθερο και ανεμπόδιστο διάλογο ανάμεσα σε πολίτες.
Ίσως τώρα στην Ελλάδα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τη σημασία του έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , αυτό που οι φίλοι… μας οι Αμερικανοί ονομάζουν social media. Η έκρηξη των blogs, μας φέρνει μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και αυτό γιατί οι Bloggers πλέον είναι άνθρωποι «της διπλανής πόρτας»…, όπως συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις, ενεργοί όμως πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και μόρφωσης. Τώρα πλέον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους bloggers…. όπως ακριβώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους πολίτες και τις απόψεις τους! Έτσι περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο συναντάμε διαφορετικές απόψεις επί παντός επιστητού…
Σερφάροντας στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει δεκάδες blogs των ανθρώπων της Αιτωλοακαρνανίας. Ενεργοί πολίτες, δημοσιογράφοι, νεολαίοι , ανώνυμοι σχολιαστές της καθημερινότητας, φίλαθλοι του Παναιτωλικού αλλά και ιερωμένοι….δίνουν το δικό τους στίγμα.
Βloggers της Αιτωλοακαρνανίας, μιλούν στην «Π» για τα ενδιαφέροντά τους αλλά κυρίως για τους λόγους που τους οδήγησαν να δημιουργήσουν το δικό τους blog.
Ο διαχειριστής του blog «ο Αστακός στης θάλασσας τον πάτο» κ. Θανάσης Ζαρκαδούλας μας εξηγεί ότι η δημιουργία του δικού του blog δεν ήταν στόχος προσωπικής προβολής αλλά μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθεί για τα κακώς κείμενα της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα του Δήμου Αστακού αλλά και του Νομού γενικότερα. «Η επίλυση των προβλημάτων αυτών σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμένα και τα παιδιά μου. Αυτός είναι ο στόχος μου» μας επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο δημοσιογράφος και διαχειριστής του blog MessolonghiNews κ. Δήμητρης Μαλαβέτας αν και ποτέ δεν φαντάζονταν «την τεράστια αποδοχή που έτυχε το blog του από τους χρήστες του διαδικτύου», τώρα πλέον πιστεύει ότι έχει ένα δικό του μέσο επικοινωνίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Παρουσιάζοντας την ειδησεογραφία της περιοχής και δημοσιοποιώντας απόψεις για διάφορα ζητήματα, ο κ. Μαλαβέτας μας περιγράφει πως «αισθάνομαι πλέον την υποχρέωση να γίνομαι καλύτερος, έχοντας καταφέρει να έχω καθημερινά κατά μέσο όρο 1.000 μοναδικούς επισκέπτες».
Ο κ. Ηλίας Υφαντής, μιλώντας για λογαριασμό και του έτερου διαχειριστή του πρωτοπόρου blog Αgrinio-News, κ. Ανδρέα Μπρέσιακα , μας αναφέρει πως το blog δημιουργήθηκε από αγάπη για την πόλη του, το Αγρίνιο, και την ευρύτερη περιοχή. «Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε την ειδησεογραφία με τους αναγνώστες μέσα από την προσωπική μας σκοπιά, κάτι που θα θέλαμε να αποτελεί και την αφορμή για διάλογο με τους αναγνώστες μας» εξηγείται. Ο διαχειριστής του blog Ξηρόμεροnews κ. Γιώργος Βαρνακιώτης τονίζει πως ο σκοπός της δημιουργίας του Blog είναι η προβολή της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου. Δίνοντας μέσα από το blog του, ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στα θέματα πολιτισμού, στα στραβά και ανάποδα που συμβαίνουν στην περιοχή, ο κ. Βαρνακιώτης θεωρεί πως προβάλλει την ανάγκη για να αναδειχθεί ένας τόπος ξεχασμένος αλλά και την αγάπη του για τα χωριά του Ξηρόμερου που συνεχώς -όπως τονίζει ο ίδιος- «φθίνουν χωρίς να νοιάζεται κανένας γι’ αυτά.»
Από την πλευρά του ο διαχειριστής του blog Trixonidanews , ο ίδιος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας εκμυστηρεύεται πως η αγάπη, κατά κύριο λόγο, για την ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξή της, ήταν οι κύριοι λόγοι που τον ώθησαν να δημιουργήσει το δικό του blog, που θα αποτελεί μια επιπλέον πηγή ενημέρωσης και σχολιασμού ταυτόχρονα, για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Ο διαχειριστής του blog Agrinio-Spirit , που θέλησε επίσης να κρατήσει την ανωνυμία του, πιστεύει πως η μέχρι πρότινος έλλειψη άμεσης ηλεκτρονικής πληροφόρησης καθώς και η αγάπη του για το Αγρίνιο και τις ιδιαίτερες πτυχές του, τον οδήγησε στη δημιουργία ενός ιστολογίου που όπως τονίζει ο ίδιος « αναδεικνύει το "spirit" της πόλης, το διαφορετικό, το πιο ανθρώπινο της πρόσωπό της».
Ο διαχειριστής του blog «Τίτορμε γερά» , που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είναι ένας φίλαθλος του Παναιτωλικού , οποίος στο blog του συνδύασε δυο μεγάλες του αγάπες τον Παναιτωλικό, φυσικά, και την φωτογραφία. Έτσι στο blog του παρουσιάζει το δικό του ερασιτεχνικό φωτορεπορτάζ του Παναιτωλικού. Όπως μας εξηγεί «θέλω να πιστεύω πως η δική μου προσπάθεια εναρμονίζεται με το νέο ήθος που προσπαθεί να φέρει τα τελευταία χρόνια ο Παναιτωλικός στο αθλητισμό.»
Ο διαχειριστής του blog της Φυσιολατρικής Ομάδας του Αντιρρίου «Αριστοτέλης» και πρόεδρός της κ. Σπύρος Σαλάμουρας μας εξηγεί πως το blog είναι ένα όργανο δημοσιοποίησης των δραστηριοτήτων της φυσιολατρικής ομάδας του Αντιρρίου , για τις εκδρομές και τους περίπατους που οργανώνει εντός και εκτός νομού. «Σκοπός του blog εκτός των άλλων είναι να αναδείξουμε και την περιοχή του Αντιρρίου αλλά και να έρθουμε σε επικοινωνία μεταξύ μας , αφού ο σύλλογός μας αριθμεί περί τα 100 τακτικά μέλη» όπως μας λέει ο κ. Σαλαμούρας.
Ο διαχειριστής του blog του Συλλόγου Παρακαμπύλιων Νέων και πρόεδρός του κ. Λάμπρος Φαρμάκης μας εξηγεί πως το blog είναι και αυτό ένα ακόμη μέσο ενημέρωσης για μια από τις πιο παραμελημένες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και η εφημερίδα «Ακρόπυργος» που εκδίδει ο σύλλογος. «Θέλουμε όχι μόνο να προβάλλουμε τις δραστηριότητες του συλλόγου μας, αλλά να καταγράψουμε τα προβλήματα της περιοχής μας» μας επισημαίνει.
Οι bloggers που μίλησαν αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των bloggers της Αιτωλοακαρνανίας : άνθρωποι δραστήριοι, ενεργοί πολίτες, που δεν εφησυχάζουν και διεκδικούν….. Φυσικά δεν είναι οι μόνοι..

«Ναι μεν αλλά…»για την ανωνυμία
Αργά ή γρήγορα όμως ήταν λογικό τα blogs να αποκτήσουν έκτος από τα καλά , και κακά στοιχεία της κοινωνίας. Περιπτώσεις παραπληροφόρησης, ή περιπτώσεις όπου τα blogs με την ανωνυμία που προσφέρουν χρησιμοποιήθηκαν σαν ανεμιστήρες συκοφαντιών και ύβρεων προβλημάτισαν και σίγουρα άμβλυναν τον αρχικό ενθουσιασμό που είχε δημιουργηθεί για αυτά.
Η πολιτεία φέρεται διατεθειμένη να λάβει κάποια μέτρα με σκοπό να περιοριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Πρόσφατα μάλιστα ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς, σε γνωμοδότησή του προτείνει οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές μπορούν να άρουν το απόρρητο στο Διαδίκτυο αναζητώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης, ακόμη και αν αυτή αποτελεί πλημμέλημα, χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών). Το γεγονός αυτό προξένησε τις αντιδράσεις αρκετών στην κοινότητα των bloggers, που έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμούς…Οι bloggers τις Αιτωλοακαρνανίας δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα.
«…Αν θέλει το κράτος να καταργήσει κάτι, ας καταργήσει την βουλευτική ασυλία και μετά την μονιμότητα των κηφήνων (σ.σ δημόσιοι υπάλληλοι ). Αν τα κάνει αυτά ε!! τότε ας καταργήσει και την ανωνυμία των bloggers!!» λεει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του blog «ο Αστακός στης θάλασσας τον πάτο» κ. Θανάσης Ζαρκαδούλας .Θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανωνυμία και η φωνή των bloggers πρέπει να ακούγεται. Όμως τα ακραία φαινόμενα «απόψεων» των blogs , που μπορούν να φτάσουν στην συκοφαντία ή την προσβολή, πιστεύει πως οι κυβερνώντες πρέπει να βρουν τις ασφαλιστικές δικλίδες για να τα πατάξουν. Ο δημοσιογράφος και διαχειριστής του blog MessolonghiNews κ. Δήμητρης Μαλαβέτας μας εξηγεί πως ζήτημα ανωνυμίας για τον ίδιο δεν τίθεται αφού «οι αναγνώστες έχουν τη γνώση να διαχωρίζουν και να αξιολογούν την αλήθεια από το ψέμα και κυρίως να έχουν άποψη για τα γεγονότα.».
Με τη σειρά του ο διαχειριστής του blog Ξηρόμεροnews κ. Γιώργος Βαρνακιώτης θεωρεί πως η ανωνυμία πρέπει να διατηρηθεί, αφού η όποια ασυδοσία παρατηρείται δεν είναι ταυτόσημη τη ανωνυμίας. «Η ασυδοσία τιμωρείται και όποιο blog ξεπερνάει τα όρια, αυτόματα τίθεται εκτός του «παιχνιδιού» από τους ίδιους τους χρήστες – επισκέπτες», πιστεύει ο ίδιος. Και ο διαχειριστής του Trixonidanews πιστεύει πως η ανωνυμία των blogs, καλό είναι να διατηρηθεί, όταν βέβαια αυτά που αναρτώνται δεν προσβάλλουν με τρόπο βάναυσο την προσωπικότητα κάποιου, ενώ δεν θα έλεγε όχι στην κατά περίπτωση επέμβαση των αρχών, αρκεί να μην έχει χαρακτηριστικά λογοκρισίας . Και αυτό γιατί όπως μας επισημαίνει «η ελεύθερη έκφραση αποτελεί ύψιστο δικαίωμα της δημοκρατίας και μέσω αυτής εξελίσσεται.».
Ο διαχειριστής του blog Agrinio-Spirit πιστεύει πως για τον ίδιο η ανωνυμία αποτελεί ένα εργαλείο ελεύθερης έκφρασης απόψεων και ιδεών, ενώ στην παρούσα περίοδο, όπως μας εξηγεί, η ανωνυμία τον βοηθά να είναι ευρηματικός και στο μέτρο του εφικτού δημιουργικός. Σπεύδει όμως να τονίσει «δεν χρειάζεται να φτάσει κανείς στο άλλο άκρο όπου η ανωνυμία χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για ύβρεις και συκοφαντίες.»
«Αν και είμαστε ένα επώνυμο blog , πιστεύουμε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, εξάλλου ο χρόνος είναι αυτός που οριοθετεί την αξιοπιστία ενός blog, σίγουρα όμως η τυχόν κατάργηση της ανωνυμίας θα σημάνει έναν περιορισμό» τονίζει ο κ. Υφαντής για λογαρισμό του «Αgrinio-news»σχετικά με το ζήτημα της ανωνυμίας.
Αναφορικά με το ιδιο θέμα ο διαχειριστής του Βlog «Τίτορμε γερά»πιστεύει πως η ανωνυμία χρειάζεται υπευθυνότητα και αυτή με την σειρά της παιδεία «γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να γράφει ότι θέλει». Από την άλλη όμως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ανωνυμίας, μιας και πιστεύει πως τα ιστολόγια είναι οχυρά δημοκρατίας.
Ο διαχειριστής του blog της Φυσιολατρικής Ομάδας του Αντιρρίου «Αριστοτέλης» κ. Σπύρος Σαλάμουρας πιστεύει πως η ανωνυμία δίνει μεγαλύτερη ελευθερία σε κάποιον να εκφράσει την αγανάκτησή του για πράγματα που τον ενοχλούν, όμως υπογραμμίζει πως «καλό θα είναι να υπάρχει ταυτότητα σε ότι λέγεται». Ο διαχειριστής του blog του Συλλόγου Παρακαμπύλιων Νέων κ. Λάμπρος Φαρμάκης θεωρεί πως ζήτημα της ανωνυμίας δεν υφίσταται «γιατί οι αναγνώστες είναι αυτοί που ξεχωρίζουν τα αξιόπιστα blogs, γι’ αυτό και δεν συμφωνώ με την κατάργησή της ανωνυμίας. Όποιος συκοφαντεί σίγουρα αργά ή γρήγορα θα απομονωθεί από τους αναγνώστες ».


Τα Blogs στην υπηρεσία της Εκκλησίας!

Τα blogs έχουν τεράστια θεματική: ειδήσεις, αθλητικά νέα, μόδα, θέματα νέων τεχνολογιών, συνταγές μαγειρικής…. γιατί όχι λοιπόν και εκκλησιαστική διδαχή! Το ρόλο αυτό επωμίστηκαν δραστήριοι άνθρωποι από το χώρο της εκκλησίας , που είδαν στα blogs ένα ακόμη, ίσως πιο αποτελεσματικό, μέσο για την διάδοση του εκκλησιαστικού λόγου.
Ο διευθυντής ,και εσχάτως blogger, του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ» της ενορίας Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου κ. Παναγιώτης Κουτσούκης μας εξηγεί ότι σκοπός της δημιουργίας του blog ήταν «η επιθυμία μας να προβάλλουμε και μέσω του διαδικτύου την διακονία της ενορίας του Αγίου μας, του Ραδιοφωνικού της Σταθμού, να καταγράψουμε γεγονότα, ειδήσεις που αφορούν τη δραστηριότητα της τοπικής μας Εκκλησίας και όχι μόνο. Να προσφέρουμε απλά, μέσω των νέων τεχνολογιών, το μήνυμα του ιερού ευαγγελίου και την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας». ». Ο κ. Κουτσούκης εξάλλου θεωρεί πως το θέμα της ανωνυμίας των blogs είναι σημαντικό, όμως δεν είναι απαραίτητο να καταργηθεί η ανωνυμία, για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «ασυδοσίας» των Blogs. «Ίσως ο αποκλεισμός τέτοιων blogs για κάποιο χρονικό διάστημα αρχικά ή μόνιμα, αν εξακολουθούν να δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, να έδινε κάποια λύση»
Ο παπά Ηλίας Υφαντής, διαχειριστής του Blog Υπέρβαση, θεωρεί το blog του ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης για τον ίδιο, αφού αισθάνεται ότι ως ιερωμένος οφείλει να είναι ενεργός πολίτης, γι’ αυτό εξάλλου ασχολείται σχεδόν πενήντα χρόνια, ερασιτεχνικά, με τη δημοσιογραφία. Τα θέματά του έχουν ως άξονες το Ευαγγέλιο και την πραγματικότητα .«Γιατί είναι ανεδαφικό να μιλάει ή να γράφει κάποιος για το Ευαγγέλιο ερήμην της πραγματικότητας και απατηλό να αναφέρεται στην πραγματικότητα ερήμην του Ευαγγελίου», μας εξηγεί με έμφαση ο ίδιος. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι, όπως μας αναφέρει, «οι μεγάλες απάτες, που γίνονται σε βάρος του λαού εκ μέρους του εκκλησιαστικού και προπάντων του πολιτικού κατεστημένου. Μεταξύ των οποίων μεγαλύτερες είναι, από εκκλησιαστικής πλευράς, η ταύτιση της δεσποτοκρατίας με την Εκκλησία και, από πολιτικής, η ταύτιση της νομιμότητας με τη δικαιοσύνη.» Σχετικά με το ζήτημα της ανωνυμίας ο παπά Ηλίας, πιστεύει πως ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να δημοσιεύει τις απόψεις του επωνύμως ή ανωνύμως. «Η ανωνυμία όμως –μας αναφέρει πως - προϋποθέτει υπευθυνότητα. Και η υπευθυνότητα υψηλό πολιτισμικό και πνευματικό επίπεδο, ώστε να μη μεταβάλλεται η ανωνυμία σε «κουκούλα» αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου