Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ


Φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Με θερμά λόγια και με νέα πρόσκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, υποδέχθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στο επίσημο δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμή του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας και της συνοδείας του, παρευρέθηκαν μέλη του Κογκρέσου, εξέχοντα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και οι πρέσβεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Στην ομιλία της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δύο επισκέψεις της στο Φανάρι, ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ, αλλά και στην παρουσία της στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου το 1999, όπου αντιπροσώπευσε τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

«Από τότε πολλά πράγματα άλλαξαν, εκτός από ένα. Η δέσμευση του Πατριάρχη προς την Εκκλησία του και της Εκκλησίας του σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Και το έργο που επιτελεί είναι σημαντικό για όλους μας», είπε.

Εξαίροντας την προσωπικότητα και το έργο του για τη διαθρησκειακή συνεργασία και το περιβάλλον, η κ. Κλίντον τον χαρακτήρισε "πρωταθλητή στον αγώνα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών μας".

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για καταδίκη της τρομοκρατίας, συνεργασία των διαφορετικών θρησκειών και ειρηνική συνύπαρξη.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες τους για θρησκευτική ανεκτικότητα, τόσο στην Τουρκία, όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που τόσο εγώ όσο κι ο πρόεδρος Ομπάμα είμαστε τόσο ηχηροί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εγείραμε τα θέματα αυτά επανειλημμένα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε μέχρις ότου λυθούν», είπε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Σημειώνοντας την παρουσία στην αίθουσα του Τούρκου πρέσβη, η κ. Κλίντον είπε ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για να συνεργαστεί μαζί του για τα θέματα αυτά.






Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε την Αμερικανίδα υπουργό για την φιλοξενία και τις τιμές προς τον Οικουμενικό Θρόνο και αναφέρθηκε στις διάφορες πρωτοβουλίες του Φαναρίου για τον διαθρησκειακό διάλογο και το περιβάλλον.

«Γι’ αυτό η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα πιεστικό για την πνευματική μας αποστολή. Και εκτιμούμε βαθύτατα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μνημόνευσε το θέμα αυτό ιδιαίτερα, όταν μίλησε ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης», είπε.

Απευθυνόμενος στην κ. Κλίντον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η υπουργός Εξωτερικών "πάντοτε στάθηκε σταθερά υπέρ αυτού του θέματος που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία και του οποίου η σημασία ξεπερνά τα όρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η επαναλειτουργία και η ενεργός συμμετοχή της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας στη Χάλκη θα δημιουργήσει ένα πολύ αναγκαίο άνοιγμα για επιπλέον διάλογο και σπουδή. Ενα ίδρυμα με τόση ιστορική σημασία στη συμβολή των μεγάλων θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών του κόσμου, θα καταστεί μαγνήτης τεράστιας δύναμης στη δημιουργία νέων ευκαιριών για το διαθρησκευτικό έργο που πρέπει να γίνει για το καλό της ανθρωπότητας", ανέφερε.


πηγή:Φώς Φαναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου