Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ιστορικό διάγραμμα της εορτής τους στην πόλη μας :του Παναγιώτη Κ. Κουτσούκη


Στα πλαίσια της αναφοράς μας στους Τρεις Νεομάρτυρες Θεόδωρο, Λάμπρο και έτερο ανώνυμο, κρίνουμε σκόπιμο και εκκλησιαστικά - ιστορικά αναγκαίο να σας παρουσιάσουμε ένα ιστορικό διάγραμμα τηc λατρευτικής τους τιμής στην πόλη μας, με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού τους


Από το έτος 1999, χάριτι Θεού και με τις ευλογίες του αειμνήστου Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοκλήτου, ενός πραγματικά φιλάγιου επισκόπου της Εκκλησίας μας

και τού πατρός του νύν Σεβασμιωτάτου π.Κοσμά,

του αειμνήστου ιερέως π.Ευστρατίου,


οι Άγιοι τρεις Νεομάρτυρες, οι εκ Μωρέως και εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντες το 1786,


βγήκαν από τη «φυλακή της αφάνειας» και εορτάσθηκαν δειλά αλλά με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα για πρώτη φορά,στον τόπο που μαρτύρησε ο ένας από τους τρεις, δηλαδή στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.


Στον πρώτο εορτασμό συνετέλεσαν οι πατέρες του Ιερού Ναού π. Πέτρος Νικόλσκυ και π. Γεράσιμος Λιγνός και άλλοι φιλακόλουθοι και ευλαβείς πιστοί του Αγρινίου.


Παράδοξο, αλλά εν τούτοις αληθινό, ότι υπήρξαν δυστυχώς εκκλησιαστικά πρόσωπα που προέβαλαν εμπόδια. Όμως τα νικήσαμε κατά κράτος όλα αυτά,

οι Άγιοι τιμήθηκαν, και από τότε καθιερώθηκε η εορτή.


Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησαν δημοσιεύματα μας στο τοπικό τύπο, ο «Συναξαριστής Νεομαρτύρων» του Άγιου Νικόδημου Αγιορείτου, το βιβλίο «Αιτωλοακαρνάνες Άγιοι» της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου και άλλα αγιολογικά βιβλία.


Οι ιερείς π. Χρήστος Παπαχρήστος και π. Δημήτριος Οικονόμου και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου προέβησαν στις κατάλληλες ενέργειες και δημιούργησαν ιερό παρεκκλήσιο προς τιμήν των Αγίων στο γυναικωνίτη του Ναού, όπου από το 2000 τιμώνται πανηγυρικά και με τη αθρόα συμμετοχή των πιστών οι τρεις Άγιοι.


Επίσης, ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2002 και βιβλίο με τον βίο και την πλήρη πανηγυρική ακολουθία των τριών Νεομαρτύρων, ποίημα και μέλος, του αγαπητου κ. Αποστόλου Παπαχρήστου, θεολόγου, μουσικοδιδάσκαλου και υμνογράφου της Εκκλησίας μας, με μουσικό παράρτημα που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά, ο κ.Χρήστος Μουσελίμης

πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος».


Η συγκεκριμένη ακολουθία εγράφη ήδη από το 1998, οπότε και έγιναν γνωστά τα ονόματα των δύο εκ των τριών νεομαρτύρων, χάρις στις ενέργειες του π. Χρήστου Παπαχρήστου, του κ. Αποστόλου Παπαχρήστου και την έρευνα του αειμνήστου Γέροντος υμνογράφου π. Γερασίμου Μικραγιαννανίτου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης στο βιβλίο του «Συναξαριστής νεομαρτύρων» δεν αναφέρει τα ονόματα των τριών Αγίων που μαρτύρησαν στην πόλη μας, αλλά τους παραθέτει ως ανώνυμους.


Οφείλουμε λοιπόν ευγνωμοσύνη στον αείμνηστο π. Γεράσιμο που ερεύνησε κι έφερε στο φως τα ονόματα των δύο εξ αυτών. Δυστυχώς, η κοίμηση του, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του έργου του ώστε να μάθουμε και το όνομα του τρίτου. Ας έχουμε την ευχή του Γέροντος.


Εκτός από τις ακολουθίες στους Ναούς διοργανώθηκαν το 2000 και εκδηλώσεις με απόδοση βυζαντινών ύμνων από την ακολουθία των αγίων Νεομαρτύρων στις πόλεις Κατούνα, Βόνιτσα και Αμφιλοχία, στις οποίες έψαλε η βυζαντινή χορωδία «Άγιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος» με χοράρχη τον κ. Απόστολο Παπαχρήστο. Οι εκδηλώσεις αυτές πλαισιώθηκαν με σχετικές ομιλίες από ιεροκήρυκες της Μητροπόλεως μας.


Επίσης, από το 2002 -μετά από παράκληση μας- οι πατέρες του Ι.Ν. Αγίου Κων/νου Αγρινίου π. Βασίλειος Κακούρης και π. Χριστόφορος Καγιάς έδειξαν ενδιαφέρον για τους Αγίους, καθόσον ο ένας εκ των τριών μαρτύρησε στα όρια της ενορίας του Αγίου Κων/νου. Έχει ιστορηθεί. βυζαντινή εικόνα των Αγίων κι έχει τοποθετηθεί στο Ναό, όπου κάθε χρόνο με Ιερά Αγρυπνία την παραμονή της εορτής και την τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως την κυριώνυμο ημέρα,τελούνται οι ακολουθίες της πανηγύρεως των Αγίων.


Τέλος, και στο (νέο) Ι.Ν. του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστόφορου της πόλεως μας βρίσκεται {από το 2001},βυζαντινή εικόνα των Τριών Νεομαρτύρων, τοποθετημένη σε ιερό προσκυνητάρι και σε περίοπτη θέση, προσφορά αγάπης και τιμής του εκλεκτού συμπολίτου μας

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ευρίπου π, Βασιλείου,

ο οποίος ιδιαιτέρως αγαπά και ευλαβείτε τούς Τρείς Αγίους Νεομάρτυρες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι και στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστόφορου από το 1999 τιμώνται οι Άγιοι ως «συμπροστάτες και συμπολιούχοι» του Βραχωρίου μαζί με τον Άγιο Χριστόφορο.


Και δύο προτάσεις…


Καλό θα ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου να καθιερώσει ως προστάτες του, τους τρεις Νεομάρτυρες, αφού μέχρι τώρα δεν έχει κάποιον προστάτη Άγιο. Αντίστοιχη κίνηση, όπως γνωρίζουμε, έχει γίνει και σε εμπορικούς συλλόγους άλλων πόλεων, όπως π,χ. στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, όπου τιμώνται οι τρεις Σπετσιώτες Νεομάρτυρες.


Ευχής έργο θα ήταν :


α)να χτιστεί κι ένας μεγάλος ναός προς τιμήν των Αγίων Νεομαρτύρων στο Αγρίνιο, στον οποίο θα τιμούνται με κάθε λαμπρότητα.


β) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας να λαμπρύνει με τήν παρουσία του τίς ιερές ακολουθίες τής πανηγύρεως και γιατί όχι, να προσκαλούνται τιμητικά Αρχιερείς Ιερών Μητροπόλεων τής Πελοποννήσου"δια το εύσημον τής ημέρας" και επειδή οι Άγιοι κατάγονταν απο τα μέρη εκείνα.


Θα είναι ευλογία για όλους.


Ας μην φοβόμαστε το «κλίμα της εποχής» που δεν θέλει την κοινωνία του με τους «φίλους του Θεού», τους Αγίους. Ο κόσμος και ο τόπος μας δεν κινδυνεύουν από τους Αγίους, όσοι πολλοί κι εάν είναι. Κινδυνεύουν, όπως σημειώνει ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοζάνης Διονύσιος, «εξ΄ αιτίας της αθεΐας και των πολλών αισχροτήτων, που προβάλλονται γυμνές και αδιάντροπες και αποτελούν τα ιδεώδη και τις θεότητες της εποχής μας».


Πρέπει να τιμάμε τους Αγίους και πολύ περισσότερο τους Αγίους που μαρτύρησαν στον τόπο μας και να μελετάμε συνέχεια το βίο τους. Ας γίνει η καθημερινή κοινωνία με τους Αγίους μας τρόπος ζωής. Πολύ χαρακτηριστικά τονίζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας: «Αγάπησουν τους Αγίους ίνα ελεηθής δι’ αυτών... Πόθησον τους Αγίους ίνα ο ζήλος αυτών καταφάγη σε».


Εμείς τι θα κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου