Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

"Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός επίκαιρος όσο ποτέ". τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως πατρός ΑΝΔΡΕΑΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Ο Εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
επίκαιρος όσο ποτέ.

Αγαπητοί μου Χριστιανο
-Α-
Η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος και Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μας φέρνει στην σκέψη όχι μόνο το τεράστιο έργο που επετέλεσε στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, μα και την σύγχρονη πορεία του Έθνους μας, το οποίο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.
Αναλογίζεται, δηλαδή, κανείς, ποιός ήταν και τι ήταν ο Άγιος Κοσμάς : Ένας ταπεινός και ακτήμων αγιορείτης Μοναχός, που δεν είχε δεύτερο ράσο ούτε υλικά μέσα απ' αυτά που, συνήθως, εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους, καθώς ο ίδιος εβεβαίωνε λέγοντας, ότι “δεν έχω μήτε σακκούλα, μήτε σπίτι, μήτε κασέλλα, μήτε άλλο ράσο από αυτό οπού φορώ, αλλά ακόμη παρακαλώ τον Κύριόν μου μέχρι τέλους της ζωής μου να με αξιώση να μην αποκτήσω σακκούλα, διότι ωσάν κάμω αρχήν να παίρνω άσπρα, ευθύς έχασα τους αδελφούς μου και δεν ημπορώ και τα δύο, η τον Θεόν η τον διάβολον” (Διδαχή Α ). Είχε δε το ταπεινό φρόνημα, και το έλεγε στους ακροατές των κηρυγμάτων του, ότι “όχι μόνον δεν είμαι άξιος να σας διδάξω, αλλά μήτε τα ποδάρια σας να φιλήσω. Διότι ο καθένας από λόγους σας είναι τιμιώτερος από όλον τον κόσμον” (Διδαχή Α ).
-Β-
Αυτό το πίστευμά του το ζούσε κιόλας ο Άγιός μας. Έτσι γίνεται, πρέπει να γίνεται, υπόδειγμα για τους εκάστοτε κυβερνήτες της Πατρίδας μας και για όσους διαχειρίζονται τα κοινά. Κι' όχι μόνο για τους λαϊκούς, αλλά και για τους κληρικούς και τους Μοναχούς. Γιατί κάποιοι ξέχασαν την αποστολή τους και ξέφυγαν πολύ από τον τίμιο και ευθύ δρόμο του καθήκοντος...
Τους τελευταίους καιρούς πολλά σκάνδαλα - κυρίως οικονομικής φύσεως - συντάραξαν την Πολιτεία και την Εκκλησία και κλόνισαν συνειδήσεις. Η μανία του πλουτισμού ώθησε κάποιους σε πράξεις παράνομες, σε “μίζες”, σε “λαδώματα”, σε καταθέσεις χιλιάδων και εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, σε αγορές υπερπολυτελών κατοικιών, σε μια ζωή ξέφρενης σπατάλης και κούφιας επιδείξεως. Κι' όλα αυτά, όταν πολλοί νέοι παραμένουν άνεργοι και μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας ζη κάτω από τα όρια της φτώχειας.
-Γ-
Αλλά και εξ επόψεως πνευματικής τα πράγματα δεν πάνε καλλίτερα. Πολλοί, κατ' επίφαση και κατ' όνομα λέγονται ορθόδοξοι. Ζουν και εργάζονται και πολιτεύονται σαν άθεοι και ειδωλολάτρες, γιατί στην ζωή τους κυριαρχεί ο αισθησιασμός και η σαρκολατρεία. Σύνθημά τους είναι το “φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν” (Α Κορ. ιε 32). Να φάμε, να πιούμε, να διασκεδάσουμε, γιατί όπου νάναι πεθαίνουμε. Κι' αφού δεν υπάρχει πίστη στην άλλη ζωή, όλα τελειώνουν στον τάφο... Έτσι, λοιπόν, είναι φυσικό να κυριαρχή σε κάποιους το σύνθημα : “άρπαξε να φας και κλέψε νάχης”.
Γι’ αυτό η ανηθικότητα έχει πάρει διαστάσεις και τα διαζύγια έχουν κατακόρυφα αυξηθή, ενώ οι αμβλώσεις - σύμφωνα με τους ειδικούς - ξεπερνούν τις 300.000 τον χρόνο. Ακόμη, και η κάθε μορφής εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση. Φόνοι, κλοπές, ληστείες, εγκλήματα, διακίνηση ναρκωτικών, βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμοί αναγράφονται στο καθημερινό αστυνομικό δελτίο. Σ' αυτό συμβάλλει, κατά πολύ, και η παρουσία στην Χώρα ενός υπερβολικά μεγάλου και ανεξέλεγκτου, εν πολλοίς, πλήθους λαθρομεταναστών από μουσουλμανικές, κυρίως, χώρες, οι οποίοι, μαζί με την φτώχεια τους, έχουν φέρει και την παραβατικότητα στην συμπεριφορά τους. Φυσικά, όχι όλοι, αλλά, πάντως, μια σημαντική μερίδα απ' αυτούς.
-Δ-
Είναι, επομένως, εξαιρετικά επίκαιρο το μήνυμα, που μας φέρνει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός : “Τούτο σας λέγω και σας παραγγέλω · καν ο ουρανός να κατεβή κάτω, καν η γη να ανεβή επάνω, καν όλος ο κόσμος να χαλάση, καθώς μέλλει να χαλάση, σήμερον, αύριον, να μη σας μέλη τι έχει να κάμη ο Θεός. Το κορμί σας ας το καύσουν, ας το τηγανίσουν · τα πράγματά σας ας σας τα πάρουν · μη σας μέλλει · δώσατέ τα · δεν είναι ιδικά σας. Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέση, δεν ημπορεί να σας τα πάρη, εκτός και τα δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε, να μη τα χάσετε” (ΔιδαχήΔ΄). Και προσθέτει αυτά τα βαρυσήμαντα: “Πρέπει και ημείς, αδελφοί μου, να στοχασθώμεν τι είμεθα, δίκαιοι η αμαρτωλοί ; Και ανίσως είμεθα δίκαιοι, καλότυχοι και τρισμακάριοι. Ανίσως δε και είμεθα αμαρτωλοί, πρέπει τώρα οπού έχομεν καιρόν να μετανοήσωμεν από τα κακά και να πράξωμεν τα καλά. Η κόλασις μας καρτερεί · πότε θα μετανοήσωμεν ; Όχι αύριον, μεθαύριον και του χρόνου, αλλ' αυτήν την ώραν. Διότι δεν ηξεύρομεν έως αύριον τι έχομεν να πάθωμεν. Ο Χριστός μας λέγει να είμεθα πάντοτε έτοιμοι. Πόσον κακόν πράγμα είνε, χριστιανοί μου, να πέση ο άνθρωπος εις αμαρτίαν και να μη μετανοήση ! Στοχασθήτε !” (Διδαχή Δ )

-Ε-
Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ακριτική μας Μητρόπολη εορτάζει και πανηγυρίζει την ιερά μνήμη του Αγίου Κοσμά στον, εν Κονίτση, φερώνυμο περικαλλή Ναό. Θα μετάσχουν και άλλοι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, που αγαπούν και ευλαβούνται τον Άγιό μας. Θα είναι οι Ιερείς μας, οι Αρχές του Νομού Ιωαννίνων, πολιτικές και στρατιωτικές. Και, βέβαια, οι χριστιανοί της Επαρχίας μας, αλλά και άλλοι φιλάγιοι αδελφοί από άλλες περιοχές, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής :
α) Την Κυριακή, 23 Αυγούστου (παραμονή της Εορτής) , στις 7 μ.μ. θα τελεσθή ο Μέγας Εσπερινός. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθή η καθιερωμένη Λιτανεία του ιερού Λειψάνου και της Εικόνος του Αγίου, μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου θα αναπεμφθή δέηση.
β) Την Δευτέρα, 24 Αυγούστου (κυριώνυμη ημέρα της εορτής), ο όρθρος θα αρχίση στις 7 το πρωί και οι καταβασίες στις 7.30 και κατόπιν θα τελεσθή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία
.

Χρόνια πολλά, άγια, ευλογημένα.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου