Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

1854... Επιστολή Ινδιάνου αρχηγού προς τα γεράκια της Ουάσινγκτον


Επιστολή-απάντηση του Ινδιάνου αρχηγού Σητλ προς τα γεράκια της Ουάσιγκτον, όταν τους ζητήθηκε να πουλήσουν τη γη τους στους λευκούς… (έτος 1854).


"Ο Μεγάλος Άρχοντας της Ουάσιγκτον διατάζει να μας πουν, ότι επιθυμεί να αγοράσει τη γη μας. O Μεγάλος Αρχηγός μας στέλνει επίσης λόγια φιλίας και καλής διάθεσης. Εκτιμούμε αυτή την ευγένεια γιατί ξέρουμε ότι χρειάζεται πολύ λίγο τη φιλία μας.
Θα σκεφτούμε την προσφορά σας γιατί ξέρουμε ότι, αν δεν το κάνουμε, ο λευκός άνθρωπος θα έρθει με το πύρινα όπλα του και θα πάρει τη γη μας.

Ο Μεγάλος Άρχοντας της Ουάσιγκτον μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ' αυτά που του λέει ο Άρχοντας Σήτλ με την ίδια βεβαιότητα που οι λευκοί αδελφοί μας μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αλλαγή των εποχών.


Τα λόγια μου είναι αμετάβλητα όπως τ' αστέρια. Πώς μπορείτε ν' αγοράσετε ή να πουλήσετε τον ουρανό, τη ζεστασιά της γης; Αυτή η ιδέα μας φαίνεται παράξενη.

Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες της δροσιάς του αέρα ούτε του φέγγους του νερού. Πως λοιπόν θα μπορούσατε να μας το αγοράσετε; Το λέμε εγκαίρως από την αρχή.
Πρέπει να ξέρετε ότι κάθε σωματίδιο της γης είναι ιερό για το λαό μου.

Κάθε λαμπερό φύλλο, κάθε αμμουδιά, κάθε ομίχλη στο σκοτεινό δάσος, κάθε ξέφωτο και κάθε έντομο με το βούισμα του είναι ιερό στη μνήμη και στην εμπειρία του λαού μου. Ο χυμός που τρέχει μέσα στα δένδρα περιέχει τις μνήμες του ανθρώπου με το ερυθρό δέρμα.

Οι πεθαμένοι του λευκού ανθρώπου λησμονούν τη γενέτειρά τους όταν πάνε να περπατήσουν στ' άστρα. Οι δικοί μας πεθαμένοι ποτέ δεν ξεχνούν αυτήν την όμορφη γη, γιατί η μητέρα του ανθρώπου έχει ερυθρό δέρμα.


Είμαστε ένα τμήμα της γης και αυτή είναι τμήμα του εαυτού μας. Τα μυρωδάτα άνθη είναι αδέλφια μας. Το ελάφι, το άλογο και ο μεγαλοπρεπής αετός είναι αδέλφια μας. Οι βουνίσιες κορυφές, οι χυμοί των λιβαδιών, η ζεστασιά του σώματος του μικρού αλόγου και ο άνθρωπος - όλα αυτά - ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τα ποτάμια είναι αδέλφια μας, αυτά σβήνουν τη δίψα μας. Τα ποτάμια κουβαλούν τα κανό μας και τρέφουν τα παιδιά μας.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, θα πρέπει να θυμάστε και να διδάσκετε στα παιδιά σας ότι τα ποτάμια είναι δικά μας αδέλφια και αδέλφια δικά σας. Θα πρέπει από κει και πέρα να φροντίζετε τα ποτάμια τόσο καλά όσο κι' έναν αδελφό σας. Ξέρουμε ότι ο λευκός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει το δικό μας τρόπο ζωής. Το ίδιο του κάνει ένα κομμάτι γης ή ένα άλλο, γιατί αυτός είναι ένας ξένος που έρχεται τη νύχτα για να βγάλει από τη γη ό,τι χρειάζεται.

Η γη δεν είναι αδελφός του αλλά εχθρός του. Αφού την κατακτήσει, την εγκαταλείπει και συνεχίζει το δρόμο του. Αφήνει πίσω του τους τάφους των γονιών του χωρίς να τον πειράζει. Αρπάζει τη γη από τα παιδιά της χωρίς να τον πειράζει. Ξεχνάει τον τάφο του πατέρα του και τα δικαιώματα των παιδιών του. Mεταχειρίζεται τη μητέρα του τη γη, τον αδελφό του τον ουρανό, σαν να είναι πράγματα που μπορεί κανείς ν' αγοράσει, να ληστέψει και να πουλήσει, σαν να είναι πρόβατα και γυάλινες χάντρες.

Η απληστία του θα καταβροχθίσει τη γη και θ' αφήσει πίσω του μόνο έρημο. Δεν το καταλαβαίνω. Ο δικός μας τρόπος του Είναι, είναι διαφορετικός από τον δικό σας. Δεν υπάρχει καμιά ήρεμη περιοχή στις πόλεις του λευκού ανθρώπου, κανένα μέρος που να μπορεί ν' ακουστεί η ανάπτυξη των φύλλων της άνοιξης ή το τρίψιμο των φτερών ενός εντόμου.


Αλλά ίσως να είναι έτσι επειδή εγώ είμαι ένας αγριάνθρωπος και δεν μπορώ να καταλάβω τα πράγματα. Ο θόρυβος της πόλης φαίνεται ότι βρίζει τ' αυτιά. Και τι ζωή είναι αυτή, όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί ν' ακούσει την μοναχική κραυγή του ερωδιού ή τη νυχτερινή συνομιλία των βατράχων γύρω από το πηγάδι;


Εμείς οι Ινδιάνοι προτιμάμε τον απαλό ήχο του ανέμου που χαϊδεύει την επιφάνεια της λίμνης και τη μυρουδιά του ανέμου που καθάρισε η βροχή του μεσημεριού ή αρωμάτισε το άρωμα των πεύκων. Ο αέρας είναι κάτι το πολύτιμο για τον άνθρωπο με το ερυθρό δέρμα, γιατί όλα τα πράγματα μοιράζονται την ίδια πνοή: το ζώο, το δέντρο και ο άνθρωπος.

Ο λευκός άνθρωπος μπορεί να μην αισθάνεται τον αέρα που αναπνέει. Όπως ο άνθρωπος που αγωνιά πολλές μέρες, γίνεται αναίσθητος στη δυσωδία. Αλλά αν σας πουλήσουμε τη γη μας, θα πρέπει να θυμάστε ότι ο αέρας είναι πολύτιμος για μας. Ότι ο αέρας μοιράζεται το πνεύμα του μ' όλη τη ζωή που συντηρεί.

Κι' αν σας πουλήσουμε τη γη μας, θα πρέπει να την διατηρείτε αμόλυντη και ιερή σαν τόπο όπου ακόμα και ο λευκός άνθρωπος μπορεί να πάει για ν' απολαύσει τον γλυκαμένο από τα άνθη της πεδιάδας άνεμο.
Θα πρέπει να διδάσκετε στα παιδιά σας αυτά που εμείς έχουμε διδάξει στα δικά μας: ότι η γη είναι η μητέρα μας. Όλα όσα επηρεάζουν τη γη επηρεάζουν και τα παιδιά της γης.

Όταν οι άνθρωποι φτύνουν στο χώμα, φτύνουν τον εαυτό τους. Δεν ύφανε ο άνθρωπος το δίχτυ της ζωής: είναι μόνο μία κλωστή του. Όλα όσα θα κάνει κανείς στο δίχτυ θα τα κάνει στον εαυτό του.

Όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους όπως το αίμα ενώνει μια οικογένεια.
Ακόμα και ο λευκός άνθρωπος, που ο Θεός του περπατάει και συζητάει μαζί του - σαν φίλος με φίλο - δεν μπορεί να είναι έξω από την κοινή μοίρα. Ίσως να είμαστε, παρόλα αυτά, αδέλφια.

Ξέρουμε κάτι που ο λευκός άνθρωπος θα το ανακαλύψει κάποια μέρα: ότι ο Θεός μας είναι και Θεός του.
Τώρα σκέπτεστε, ίσως, ότι είστε ιδιοκτήτες της γης μας, αλλά δεν μπορείτε να είστε.

Αυτός είναι ο Θεός της ανθρωπότητας και το Έλεος του είναι ίδιο και για τον ερυθρόδερμο και για τον λευκό. Αυτή η γη είναι πολύτιμη γι' Αυτόν και το να την βλάψει κανείς σημαίνει ότι υποτιμά πολύ τον Δημιουργό της. Οι λευκοί άνθρωποι θα περάσουν, ίσως και πριν από τις άλλες φυλές. Αν μολύνετε το κρεβάτι σας, θα πεθάνετε κάποια νύχτα πνιγμένοι στα δικά σας απορρίμματα.

Αλλά ακόμα και την τελευταία ώρα θα φωτιστείτε με την ιδέα ότι ο Θεός σας έφερε σ' αυτή τη γη και σας έδωσε την κυριαρχία πάνω της και πάνω στον άνθρωπο με το ερυθρό δέρμα για κάποιο ειδικό σκοπό.


Τέτοιο πεπρωμένο είναι για μας μυστήριο, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει όταν θα έχουν εξολοθρευτεί όλοι οι βούβαλοι, όταν θα έχουν δαμαστεί όλα τα άγρια άλογα, όταν οι πιο μυστικές γωνιές των δασών θα μυρίζουν άνθρωπο και όταν η θέα προς τους πράσινους λόφους θα εμποδίζεται από ένα πλήθος από σύρματα που μιλάνε.

Πού είναι το πυκνό δάσος; Εξαφανίστηκε.

Πού είναι ο αετός; Εξαφανίστηκε!


Έτσι τελειώνει η ζωή και αρχίζει η επιβίωση......"


π.Λίβυος

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: "ὁ ἀριθμός Α.Μ.Κ.Α. εἶναι ἁπλῶς εἷς ἐπί πλέον χρηστικός ἀριθμός"

Η Διαρκής Ἱερά Σύνοδος
κατα τήν χθεσινή τής τρίτη συνεδρία

ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου
,

ἀπεδέχθη τήν εἰσήγηση τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Δογματικῶν καί Νομοκανονικῶν Ζητημάτων,

σύμφωνα μέ τήν ὁποία:

"ὁ ἀριθμός Α.Μ.Κ.Α. εἶναι ἁπλῶς εἷς ἐπί πλέον χρηστικός ἀριθμός


καί ἀπό ὅλα τά μέχρι τοῦδε στοιχεῖα


οὐδείς κίνδυνος προκύπτει διά τήν σωτηρίαν τῶν ψυχῶν.


Εἰς πᾶσαν περίπτωσιν ἡ Ἐκκλησία γρηγορεῖ".



Ο Θεός να βάλει το χέρι ΤΟΥ...

"Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος,
κατά τήν τρίτη χθεσινή της Συνεδρία ,
ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου

συζήτησε τό θέμα τῆς ἐκλογῆς Ἡγουμένου καί Ἡγουμενοσυμβουλίου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ναυπάκτου

καί ἀποφάσισε:

ὅτι οἱ ἐκλογές Ἡγουμένου καί Ἡγουμενοσυμβουλίου εἶναι ἀντικανονικές καί παράνομες καί ὡς ἐκ τούτου ἄκυρες,

καί θά πρέπει νά ἐπαναληφθοῦν τό ἀργότερο ἐντός μηνός, ἀπό τήν λήψη τῆς Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ἐντός τῶν κανονικῶν καί νομίμων πλαισίων,

ὥστε ἡ διοίκηση τῆς Ἱερᾶς Μονῆς νά ἀποκτήση κανονική καί νόμιμη ὑπόσταση".


ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΣΙΣΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Αγιασμό στον ποταμό Μισισιπή τέλεσε χθες Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Ορλεάνη για το 8ο Περιβαλλοντικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τίτλο: «Ο Μέγας Ποταμός Μισισιπής: Αποκαθιστώντας την Ισορροπία».

Η ακολουθία του Αγιασμού πραγματοποιήθηκε εν πλω, σε ποταμόπλοιο, και ακολούθως ο Πατριάρχης έριξε το αγιασθέν ύδωρ στον Μισισιπή. Στην ξεχωριστή αυτή τελετή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Ατλάντας Αλέξιος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Κορέας Αμβρόσιος, ο Καρδινάλιος Θεόδωρος Μακ Κάρικ, ο Λόρδος Επίσκοπος του Λονδίνου Δρ. Ρίτσαρντ Τσάρτρες, καθώς επίσης και το σύνολο των συνέδρων που συμμετέχουν στο συμπόσιο του Πατριαρχείου.

Σημειώνεται πως το συμπόσιο παρακολουθούν περίπου 150 θρησκευτικοί λειτουργοί, περιβαλλοντολόγοι, ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, μέλη οικολογικών φορέων και δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Το ποταμόπλοιο που μετέφερε τον Πατριάρχη και τους συνέδρους προσέγγισε τις όχθες, σε διάφορες περιοχές του Μισισιπή που οι συνέπειες από την περιβαλλοντική καταστροφή είναι ορατές.

Ο Μισισιπή ξεκινάει από τον βορρά, στον Καναδά, διατρέχει (μαζί με τους παραποτάμους του) 31 Πολιτείες των ΗΠΑ και καταλήγει στον κόλπο του Μεξικού. Η κοιλάδα που σχηματίζεται γύρω από τον ποταμό αποτελεί το 41% της έκτασης των ΗΠΑ και είναι κατά 20% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Κίτρινου ποταμού στην Κίνα, διπλάσια από την Κοιλάδα του Νείλου στην Αφρική, και του Γάγγη στην Ινδία και κατά 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ρήνου στην Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων που συμμετέχουν στο συνέδριο δεν εστιάζεται μόνο στην ρύπανση του Μισισιπή - και στις συνέπειες που αυτή έχει στην υγεία των ανθρώπων που ζουν γύρω του- αλλά και στις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και το λιώσιμο των πάγων. Πολλές παραποτάμιες αστικές περιοχές, κυρίως στο δέλτα του Μισισιπή -που στις 29 Αυγούστου του 2005 επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα- αναμένεται να χαθούν κάτω από το νερό.

Αξίζει να αναφερθεί πως εφημερίδες της Νέας Ορλεάνης υπενθυμίζουν στην σχετική αρθρογραφία τους ότι στις 7 Ιανουαρίου 2006, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις περιοχές της πόλης που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

πηγή:Φώς Φαναρίου

Παρουσίαση του νέου προγράμματος του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας, από τον αγαπητό Δ/ντή αυτού κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα


Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι άγιοι Συνοδικοί,

Συμπληρώθηκαν φέτος είκοσι ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που η ελεύθερη Ραδιοφωνία έγινε πραγματικότητα.

Συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τότε, που με πρωτοβουλία του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, εξέπεμψε από το Συνοδικό Μέγαρο για πρώτη φορά ο πρώτος ραδιοφωνικός πομπός χάρη στις δωρεές μηχανημάτων από τον Μεγάλο ευεργέτη, εφοπλιστή κο Νικόλαο Φράγκο.

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο σε προσωπικό και σε ενημερωτικές εκπομπές επί κυρού Χριστοδούλου.

Σ’ όλους αυτούς που από την αρχή ή μέχρι πρότινος, και τώρα καθημερινά συμβάλλουν, μόνιμους και νέους εθελοντές παραγωγούς, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Είκοσι χρόνια μετά, η Ιερά Σύνοδος δεν έχει απλώς αποδεχτεί την ύπαρξη του Ραδιοφωνικού Σταθμού καλύπτοντας δια της Ε.Κ.Υ.Ο. όλα τα έξοδα της λειτουργίας του, καθότι τα ίδια έσοδα του σταθμού είναι ελάχιστα, αλλά ενδιαφέρεται ζωηρά για τον εκσυγχρονισμό του, την περαιτέρω ανάπτυξή του, αλλά και την τεχνική του βελτίωση, αφού πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι το Ραδιόφωνο είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να απευθυνθεί ταυτόχρονα σε τόσο πολλούς ανθρώπους εκτός των ναών.

Ο Μακαριώτατος, ως εξ οφίτσιο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας Ελλάδος, αλλά και ο αναπληρωτής του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, καθώς και το έτερο αρχιερατικό μέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος με την συμπαράσταση και των υπολοίπων μελών της Eπιτροπής Διοικήσεως, ανέλαβαν όλο το βάρος της τωρινής ανανέωσης του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας.

Είναι αυτοί που δημιουργούν όλες τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να βελτιώνεται το Ραδιόφωνο τεχνικά και ποιοτικά, να εκσυγχρονίζεται ο τρόπος αναγγελίας του μηνύματος της Εκκλησίας.

Γνωρίζετε ότι τα μέσα επικοινωνίας, εάν δεν εκσυγχρονίζονται τεχνολογικά, μένουν μετεξεταστέα και αν δεν ανανεώνονται στον τρόπο παρουσίασης του προγράμματός τους παρακμάζουν και πεθαίνουν κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού και της εξέλιξης.

Ο καταρτισμός του νέου προγράμματος διήρκεσε μήνες.

Ήταν μια έντονη, οδυνηρή και έμπονη διαδικασία.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους ανώνυμους και επώνυμους φίλους, το προσωπικό, τους δημοσιογράφους, παλαιούς και νέους συνεργάτες του Σταθμού, οι οποίοι με προθυμία συσκεφθήκαν μαζί μου και κόπιασαν, εξαιρετικώς την κυρία Σοφία Μιχαλίτση, την πλέον ειδική σε θέματα Ραδιοφωνιας, ώστε να φθάσουμε στο πρόγραμμα που έχετε ανά χείρας.

Διαβάστε περισσότερα... http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αύριο θα ιερουργήσειστον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου στην Γουριά Μεσολογγίου, όπου θα τελέσει εις πρεβύτερον χειροτονία

Ιερές Πανηγύρεις...


Με την ευκαιρία της Ιεράς Μνήμης

του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου

πανηγυρίζουν την ερχόμενη Δευτέρα

οι Ιερές Μονές πρός τιμήν του Μυροβλίτου Αγίου

στήν Zαβέρδα και στόν Δρυμό Βονίτσης.

Επίσης
οι ομώνυμοι Ιεροί Ναοί που βρίσκονται:

στήν
πόλη του Αγρινίου (στήν Θεία Λειτουργία θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος .Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς),στήν Βαρετάδα,στήν Γουριώτισσα,στό Καινούριο,

στήν
Νεάπολη,στήν Παλαιοκαρυά,στήν Παραβόλα (στόν Μεγάλο Εσπερινό θα χοροστατήσειο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας),στίς Άκρες Μεσολογγίου,

στο Άνω Ζευγαράκι,στήν Κατοχή,στήν Ρίγανη,στή Βαλμάδα,

στήν
Στάνου Αμφιλοχίας,στήν Συκούλα,στή Σκουρτού,στήν Πλαγιά,

στό
Αργυρό Πηγάδι,στήν Αγία Παρασκευή.στό Μαλευρό,

στό
Θέρμο,στό Λαμπίρι,και στό Πετροχώρι.

Όσοι πιστοί προσέλθετε...

Βοήθησε και εσύ το όνειρο να γίνει πραγματικότητα



ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΘΕΡΜΟΥ

Έρανος για την Αποπεράτωση
του Ιερού Ναου Αγίου Στεφάνου
του Γηροκομείου Θέρμου


Βοήθησε και εσύ το όνειρο να γίνει πραγματικότητα!

πληροφορίες: πατέρας Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος
τηλ:26440 23040

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου στήν πόλη του Αγρινίου


Γενικός σημαιοστολισμός από την όγδοη πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου και φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων της χώρας, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

08.00 ΄Επαρση της Σημαίας στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη όπου θα παραστεί άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας και η Δημοτική Φιλαρμονική.

11.55 Πέρας προσέλευσης επισήμων και σχολείων στο μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη.

12.00 Επιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων από: φοιτητές των Πανεπιστημιακών

Τμημάτων, μαθητές των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, κλπ.

  • - Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων α) Νικολάου Παναγιώτου από μαθητές των 2ου , 6ου Γυμνασίων και β) Ανδρέα Τσίγκα από μαθητές των 3ου και 4ου Γυμνασίων.
  • - Συντονιστές της εκδήλωσης κατάθεσης στεφάνων ορίζονται, για την Α/θμια Εκπαίδευση ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Πιτταροκοίλης Γεώργιος του 11ου Δημοτικού Σχολείου και για τη Β/θμια Εκπαίδευση ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κος Παπουτσής Αθανάσιος του Παπαστράτειου Γυμνασίου Αγρινίου.
  • Θα παιανίζει η Δημοτική Φιλαρμονική.

18.30 Υποστολή της Σημαίας στην πλατεία Μαρίας Δημάδη με συνοδεία σαλπιγκτή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

09.00 Έπαρση της Σημαίας στην πλατεία Μαρίας Δημάδη, όπου θα παραστεί άγημα της

Πολεμικής Αεροπορίας και η Δημοτική Φιλαρμονική.

09.45 Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών των μαθητών στη Μητρόπολη.

09.55 Πέρας προσέλευσης επισήμων στη Μητρόπολη.

10.00 Τέλεση επίσημης Δοξολογίας και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Τσακούμη Απόστολο, Διευθυντή του Γυμνασίου Αγίου Κων/νου.

10.30 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη.

10.50 Κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Αγρινίου στο μνημείο του Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου.

11.00 Παρέλαση Δημοτικής Φιλαρμονικής, Αναπήρων, Αντιστασιακών Οργανώσεων, μαθητριών Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, μαθητών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Εθελοντριών Νοσοκόμων Ερυθρού Σταυρού, Αγήματος Σημαίας 132 ΣΜ, Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η παρέλαση θα γίνει επί της οδού Παπαστράτου, Πλατείας Δημοκρατίας, πεζοδρόμου Χαρ.Τρικούπη και πέρας στη συμβολή των οδών Χαρ.Τρικούπη και Μακρή.

•11.45Μετά το πέρας της παρέλασης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 2ος όροφος)

17.30 Υποστολή της σημαίας με συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Αλλάζει η ώρα αύριο

Φίλες και Φίλοι,

από τα ξημερώματα τής αυριανής ημέρας, αλλάζει η ώρα.

Στις 4:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 3:00,
καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Το μέτρο της θερινής ώρας, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη -μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 ( άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης /01/2001 .

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Δεῦτε τὸ μνημόσυνον, τοῦ θεαδέλφου τιμήσωμεν..


"Τὸν γόνον σε τοῦ Ἰωσήφ, καὶ Ἱεροσολύμων τὸν πρῶτον ἱεράρχην,

Ἰάκωβε θεόπτα,

καὶ τοῦ Κυρίου ἀδελφὸν ὕμνοις ἐγκωμίων ἀνυμνοῦμεν εὐσεβῶς,

καὶ πίστει ἀνακράζομεν·

Δώρησαι ἡμῖν δώρημα τέλειον ἐκ τοῦ Πατρὸς τῶν φώτων,

καὶ ἀπέλασον τὴν θλίψιν τὴν ἐπερχομένην καὶ ἐνεστῶσαν ἐκ πλήθους πταισμάτων·

ἐπῆραν γὰρ οἱ ἐχθροὶ καθ' ἡμῶν τὴν πτέρναν, καὶ ἐκύκλωσαν ἡμᾶς Ἰσμαηλῖται·

ὧν θραῦσον ταχὺ τὰ τόξα ἱεροφάντορ,

ἵνα σε πάντες τιμῶμεν Ἀπόστολε".

"Ως γλυκεία της παρούσης ημέρας η χάρις..."



Bληθείς αδελφός του κατακρίτου ξύλω,
Θνήσκεις δι’ αυτόν παμμάκαρ κρουσθείς ξύλω.
Eσθλόν αδελφόθεον τριτάτη ξύλω εικάδι πλήξαν.

Oύτος ο Άγιος Iάκωβος ο αδελφόθεος,
έγινε πρώτος Eπίσκοπος των Iεροσολύμων, χειροτονηθείς από αυτόν τον ίδιον Kύριον.

Kαι πρώτος αυτός συνέγραψε την θείαν Λειτουργίαν, διδαχθείς τα περί αυτής από τον ίδιον Δεσπότην Xριστόν.

Tην οποίαν ύστερον συντομωτέραν εποίησεν ο Mέγας Bασίλειος. Kαι την του Mεγάλου Bασιλείου πάλιν, συντομωτέραν εποίησεν ο θείος Xρυσόστομος διά την ασθένειαν των ακουόντων.

Oύτος λοιπόν ποιμαίνωντας την των Iεροσολύμων Eκκλησίαν, και πολλούς Iουδαίους και Έλληνας επιστρέφων εις την πίστιν του Xριστού, εκίνησεν εις θυμόν τους Iουδαίους.

Oι οποίοι πιάσαντες αυτόν, τον έρριψαν άνωθεν από το πτερύγιον, ήγουν από το άκρον και δοξάτον του ιερού. Kαι εις καιρόν οπού ακόμη ήτον ζωντανός, εθανάτωσαν αυτόν.

Διατί δε ονομάζεται αδελφόθεος, φέρεται εις ημάς ένας λόγος εκ παραδόσεως, ήγουν ότι όταν ο μνήστωρ της Θεοτόκου Iωσήφ, εμοίραζε τα υποστατικά του εις τους υιούς του, τους οποίους είχε γεννήσει με άλλην γυναίκα
, ήτοι εις τον Iάκωβον τούτον, εις τον Iωσήν, εις τον Iούδαν, και εις τον Σίμωνα, ηθέλησε διά να δώση μερίδιον και εις τον Kύριον ημών Iησούν Xριστόν, τον εκ της Παρθένου γεννηθέντα.

Tότε, οι μεν άλλοι τρεις υιοί του, δεν έστερξαν τούτο. O δε Iάκωβος ούτος, έκαμε συγκληρονόμον τον Kύριον εις το εδικόν του μερίδιον. Όχι μόνον δε αδελφόθεος ωνομάσθη, αλλά και οβλίας, ήτοι δίκαιος.

πηγή:Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου
"Συναξαριστής τών Δώδεκα Μηνών του ενιαυτού".
Εκδόσεις ΔΟΜΟΣ,τόμος Α.

Ἰάκωβος, Θεοῦ καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ δοῦλος ταῖς δώδεκα φυλαῖς ταῖς ἐν τῇ διασπορᾷ χαίρειν...


Ἰάκωβος, Θεοῦ καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ δοῦλος ταῖς δώδεκα φυλαῖς ταῖς ἐν τῇ διασπορᾷ χαίρειν.

Πᾶσαν χαρὰν ἡγήσασθε, ἀδελφοί μου, ὅταν πειρασμοῖς περιπέσητε ποικίλοις, γινώσκοντες ὅτι τὸ δοκίμιον ὑμῶν τῆς πίστεως κατεργάζεται ὑπομονήν·

ἡ δὲ ὑπομονὴ ἔργον τέλειον ἐχέτω, ἵνα ἦτε τέλειοι καὶ ὁλόκληροι, ἐν μηδενὶ λειπόμενοι.

Εἰ δέ τις ὑμῶν λείπεται σοφίας, αἰτείτω παρὰ τοῦ διδόντος Θεοῦ πᾶσιν ἁπλῶς καὶ μὴ ὀνειδίζοντος, καὶ δοθήσεται αὐτῷ· αἰτείτω δὲ ἐν πίστει, μηδὲν διακρινόμενος· ὁ γὰρ διακρινόμενος ἔοικε κλύδωνι θαλάσσης ἀνεμιζομένῳ καὶ ριπιζομένῳ. μὴ γὰρ οἰέσθω ὁ ἄνθρωπος ἐκεῖνος ὅτι λήψεταί τι παρὰ τοῦ Κυρίου.

ἀνὴρ δίψυχος, ἀκατάστατος ἐν πάσαις ταῖς ὁδοῖς αὐτοῦ.

Καυχάσθω δὲ ὁ ἀδελφὸς ὁ ταπεινὸς ἐν τῷ ὕψει αὐτοῦ, ὁ δὲ πλούσιος ἐν τῇ ταπεινώσει αὐτοῦ, ὅτι ὡς ἄνθος χόρτου παρελεύσεται.

Ανέτειλε γὰρ ὁ ἥλιος σὺν τῷ καύσωνι καὶ ἐξήρανε τὸν χόρτον, καὶ τὸ ἄνθος αὐτοῦ ἐξέπεσε, καὶ ἡ εὐπρέπεια τοῦ προσώπου αὐτοῦ ἀπώλετο.

Οὕτω καὶ ὁ πλούσιος ἐν ταῖς πορείαις αὐτοῦ μαρανθήσεται.

Μακάριος ἀνὴρ ὃς ὑπομένει πειρασμόν· ὅτι δόκιμος γενόμενος λήψεται τὸν στέφανον τῆς ζωῆς, ὃν ἐπηγγείλατο ὁ Κύριος τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν.

Μηδεὶς πειραζόμενος λεγέτω ὅτι ἀπὸ Θεοῦ πειράζομαι· ὁ γὰρ Θεὸς ἀπείραστός ἐστι κακῶν, πειράζει δὲ αὐτὸς οὐδένα. ἕκαστος δὲ πειράζεται ὑπὸ τῆς ἰδίας ἐπιθυμίας ἐξελκόμενος καὶ δελεαζόμενος· εἶτα ἡ ἐπιθυμία συλλαβοῦσα τίκτει ἁμαρτίαν, ἡ δὲ ἁμαρτία ἀποτελεσθεῖσα ἀποκύει θάνατον.

Μὴ πλανᾶσθε, ἀδελφοί μου ἀγαπητοί· πᾶσα δόσις ἀγαθὴ καὶ πᾶν δώρημα τέλειον ἄνωθέν ἐστι καταβαῖνον ἀπὸ τοῦ πατρὸς τῶν φώτων, παρ' ᾧ οὐκ ἔνι παραλλαγὴ ἢ τροπῆς ἀποσκίασμα.

Βουληθεὶς ἀπεκύησεν ἡμᾶς λόγῳ ἀληθείας εἰς τὸ εἶναι ἡμᾶς ἀπαρχήν τινα τῶν αὐτοῦ κτισμάτων.

Ὥστε, ἀδελφοί μου ἀγαπητοί, ἔστω πᾶς ἄνθρωπος ταχὺς εἰς τὸ ἀκοῦσαι, βραδὺς εἰς τὸ λαλῆσαι, βραδὺς εἰς ὀργήν· ὀργὴ γὰρ ἀνδρὸς δικαιοσύνην Θεοῦ οὐ κατεργάζεται. διὸ ἀποθέμενοι πᾶσαν ῥυπαρίαν καὶ περισσείαν κακίας ἐν πραΰτητι δέξασθε τὸν ἔμφυτον λόγον τὸν δυνάμενον σῶσαι τὰς ψυχὰς ὑμῶν.

Γίνεσθε δὲ ποιηταὶ λόγου καὶ μὴ μόνον ἀκροαταὶ, παραλογιζόμενοι ἑαυτούς. ὅτι εἴ τις ἀκροατὴς λόγου ἐστὶ καὶ οὐ ποιητής, οὗτος ἔοικεν ἀνδρὶ κατανοοῦντι τὸ πρόσωπον τῆς γενέσεως αὐτοῦ ἐν ἐσόπτρῳ· κατενόησε γὰρ ἑαυτὸν καὶ ἀπελήλυθε, καὶ εὐθέως ἐπελάθετο ὁποῖος ἦν.

Ὁ δὲ παρακύψας εἰς νόμον τέλειον τὸν τῆς ἐλευθερίας καὶ παραμείνας, οὗτος οὐκ ἀκροατὴς ἐπιλησμονῆς γενόμενος, ἀλλὰ ποιητὴς ἔργου, οὗτος μακάριος ἐν τῇ ποιήσει αὐτοῦ ἔσται.

Εἴ τις δοκεῖ θρῆσκος εἶναι ἐν ὑμῖν μὴ χαλιναγωγῶν γλῶσσαν αὐτοῦ, ἀλλ' ἀπατῶν καρδίαν αὐτοῦ, τούτου μάταιος ἡ θρησκεία.

Θρησκεία καθαρὰ καὶ ἀμίαντος παρὰ τῷ Θεῷ καὶ πατρὶ αὕτη ἐστίν,

ἐπισκέπτεσθαι ὀρφανοὺς καὶ χήρας ἐν τῇ θλίψει αὐτῶν,

ἄσπιλον ἑαυτὸν τηρεῖν ἀπὸ τοῦ κόσμου.

Απο τη Σοφία Σειράχ...

"Πριν εξετάσης, μη μέμψης,

νόησον πρώτον και τότε επιτίμα,

πριν ή ακούσαι μη αποκρίνου

και εν μέσω λόγων μη παρεμβάλου".


Την Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, θα τελέσει σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας


Σήμερα στίς 6 το απόγευμα ,

στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου


θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου

επί τη μνήμη αυτού ,


προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας

κ.Κοσμά.

Ένας εκλεκτός Αγρινιώτης νέος , χειροτονείται αύριο, στήν Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στήν Λιβαδειά


Αύριο το πρωί,

στην
Ιερά Μονή οσίου Λουκά στην Λιβαδειά,


ο Σεβασμιώτατος
Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας πατέρας Γεώργιος


κατά τήν διάρκεια τής Θείας Λειτουργίας


θα χειροτονήσει διάκονο


τόν
αγαπητό εν Χριστώ αδελφό και φίλο Αγρινιώτη

κ.Νεκτάριο Η. Παπαδόπουλο


πτυχιούχο Θεολογίας,


και μεταπτυχιακό φοιτητή τής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Από την ενορία

Αγίου Θωμά Αγρινίου

όπου διακόνησε ο Νεκτάριος για πολλά χρόνια,

θα αναχωρήσει Λεωφορείο

αύριο, στίς 5 το πρωί,

με προορισμό την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

όπου θα τελεσθεί το μυστήριο της χειροτονίας

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον τηλεφωνικό αριθμό
26410-29865

Αύριο το πρωί,το τεσσαρακονθήμερον Μνημόσυνο του Μακαρίου γέροντος πατρός Ραφαήλ, στήν Ι.Μ. Αμπελακιωτίσσης

+ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ
ΡΑΦΑΗΛ


Αύριο το πρωί,

στήν Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης

στήν Άνω Χώρα τής ορεινής Ναυπακτίας

μετά τήν ακολουθία τού όρθρου και τή Θεία Λειτουργία

θα ψαλλεί το τεσσαρακονθήμερον ιερό μνημόσυνο

του Μακαρίου γέροντος πατρός Ραφαήλ,

αδελφού τής Ιεράς Μονής

και επί τριανταπέντε χρόνια

άγρυπνου φρουρού και φύλακα

της ιστορικής Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης.

Να έχουμε την ευχή του.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 8ου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΙΣΙΣΙΠΗ




φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Την έναρξη του 8ου Περιβαλλοντικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφιερωμένο στον ποταμό Μισισιπή, κήρυξε το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Το συμπόσιο αυτό από πολλές απόψεις είναι ιστορικό και ξεχωριστό. Ο ποταμός αυτός αποτελεί έναν μικρόκοσμο του πλανήτη μας. Στα ύδατά του, μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά από τα παγκόσμια οικολογικά προβλήματα. Στεκόμαστε ταπεινά ενώπιον του. Ήρθαμε για να ακούσουμε την ιστορία του, να μάθουμε από την ιστορία του»
υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στρέφοντας το βλέμμα του στον απέραντο Μισισιπή.

Η προστασία της φύσης ευθύνη όλων

«Οι αποφάσεις μας, προσωπικές ή συλλογικές, καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη»
τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθυμίζοντας ότι οι ευθύνες όλων πολλαπλασιάζονται ταυτόχρονα με τα οφέλη μας από την εκμετάλλευση του πλανήτη.«Έχουμε επεκτείνει την Κυριαρχία μας επί της φύσης σε σημείο που αγγίξαμε τα απόλυτα όρια της επιβίωσης», συνέχισε απευθυνόμενος στους περίπου 150 περιβαλλοντολόγους, θρησκευτικούς λειτουργούς, Πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες, μέλη οικολογικών κινημάτων, τοπικούς φορείς και δημοσιογράφους. «Έχουμε χάσει τα μισά από τα μεγάλα δάση του κόσμου εξαιτίας των απαιτήσεων για ξυλεία αλλά και για την μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η ποσότητα του νερού σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας με αποτέλεσμα να μην φτάνει καν στην θάλασσα. Αλλά και αυτοί που χύνονται στην θάλασσα μεταφέρουν πλέον χημικά και βιομηχανικά κατάλοιπα καθώς και σκουπίδια που “συγκεντρώνουν” στο πέρασμά τους».


«Αντί να ζούμε από το πλεόνασμα των φυσικών πόρων, σπαταλούμε τον περιβαλλοντικό κεφάλαιο και καταστρέφουμε τις φυσικές πηγές της Γης σαν να μην υπάρχει αύριο.
Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι. Θα πρέπει να έχουμε στην σκέψη μας ότι όλοι μας είμαστε στο ίδιο εύθραυστο πλοίο της ζωής»
τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.


Μήνυμα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' ανέγνωσε ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νέας Ορλεάνης Γρηγόριος.

Μήνυμα, που ανέγνωσε ο πρώην Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, απέστειλε και ο βραβευμένος με Νόμπελ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, επισημαίνοντας τη σημασία των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.


Εναρκτήρια ομιλία

Της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος

του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

Συμπόσιο: Ο Μέγας Ποταμός Μισισιπής: Αποκαθιστώντας την ισορροπία

(Νέα Ορλεάνη, 21 Οκτωβρίου 2009)

Με πολλή χαρά σας καλωσορίζομεν εις την επίσημον έναρξιν του Συμποσίου VIIΙ, με τίτλον «Ο Μέγας Ποταμός Μισισίπης». Το Συμπόσιον τούτο είναι, από πολλάς απόψεις, τόσο ιστορικόν όσο και μοναδικόν. Ο ποταμός αυτός αποτελεί μικρόκοσμον του πλανήτου μας. Εις τα ύδατά του, παρατηρούμε πολλά από τα οικολογικά προβλήματα του κόσμου. Αισθανόμεθα ταπεινότητα ενώπιόν του. Ήρθαμε διά να ακούσωμεν το μήνυμά του, να διδαχθώμεν από την ιστορία του.


Ας εξετάσωμεν όμως την ιδικήν μας παρουσίαν εις αυτόν τον μεγάλο ποταμόν.
Όπως ο Μισισιππής συνδέει τους λειμώνας με την θάλασσαν, ούτω και ημείς αποτελούμε τον σύνδεσμο μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Η επιστήμη έχει αναπτύξει μίαν θεωρίαν διά να εξηγήση την απαρχήν του Σύμπαντος προ δεκατεσσάρων περίπου δισεκατομμυρίων ετών, την απαρχή των απλουστέρων μορφών ζωής προ τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών και την γένεσιν των ανθρώπων μόλις προ 160.000 ετών.
Καίτοι ο χρόνος υπάρξεώς μας εις τον πλανήτη είναι ασήμαντος συγκρινόμενος με την ζωήν του πλανήτου, έχομεν φθάσει εις μίαν καθοριστικήν στιγμήν της ιστορίας μας. Έχομεν επεκτείνει την κυριαρχία μας επί της φύσεως μέχρι του σημείου εκείνου όπου εγγίζονται τα απόλυτα όρια διά την επιβίωσίν μας.

Έχομεν απωλέσει την ημισείαν έκτασιν την οποίαν κατελάμβανον τα μεγάλα δάση ένεκα των απαιτήσεων δια ξυλείαν και της μετατροπής τους εις γεωργικάς εκτάσεις, χωρίς να σκεπτώμεθα ότι οι τεράστιοι αυτοί υγροί σπόγγοι είναι υπεύθυνοι διά την παροχήν μεγάλου μέρους του πόσιμου ύδατος.
Η άρδευσις των γεωργικών καλλιεργιών απαιτεί το 70% της παγκοσμίας ανάγκης διά ύδωρ και-κάτι σχεδόν αδιανόητον- τα ύδατα μερικών εκ των μεγαλυτέρων ποταμών του κόσμου έχουν μειωθεί εις τέτοιον βαθμόν, λόγω ανθρωπογενών επιδράσεων, ώστε να εκβάλλουν πλέον εις την θάλασσαν∙ και εκείνοι οι οποίοι εκβάλλουν, μεταφέρουν εις τα ύδατά τους χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, και τα απορρίματα τα οποία συνέλεξαν κατά τον ρουν των.

Η ερημοποίησις αυξάνεται εις την ξηράν ενώ, ταυτοχρόνως, τα ιχθυοαποθέματα των ωκεανών μειώνονται εξ’ αιτίας της υπεραλιεύσεως∙ και τα εναπομείναντα δηλητηριάζονται υπό των τοξικών υλών, τα οποία ωθούνται ασυνέτως. Αντί να ζώμεν εκ του εισοδήματος ή εκ του διαθέσιμου πλεονάσματος της γης, καταναλώνομεν το περιβαλλοντικόν κεφάλαιον και καταστρέφομεν τας πηγάς του ωσάν να μην υπάρχει αύριον.


Τα διλήμματα τα οποία αντιμετωπίζομεν είναι σαφώς τα δημιουργηθέντα υπό των ανθρώπων προβλήματα. Έχοντες αγωνισθεί επί αιώνες δια να ξεφύγωμεν από την τυραννίαν της πείνας, των ασθενειών και των ελλείψεων, αι τεχνολογικαί πρόοδοι του τελευταίου ημίσεως του περασμένου αιώνος εδημιούργησαν την ψευδαίσθησιν ότι έχομεν τον έλεγχον του πεπρωμένου μας, ως ουδέποτε πριν. Αποκρυπτογραφήσαμεν τον κώδικα του DNA, δυνάμεθα να δημιουργήσωμεν ζωήν δια τεχνητής γονιμοποιήσεως, δυνάμεθα να τροποποιήσωμεν γενετικώς φυτά και ζώα, δυνάμεθα να τοποθετήσωμεν ανθρώπους εις την Σελήνην-αλλά έχομεν απωλέσει την ισορροπίαν μας εξωτερικώς και εσωτερικώς.

Τα πλούτη που παράγονται εις τον ανεπτυγμένον κόσμον δεν έθεσαν τέλος εις τον ανθρώπινον πόνον. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν ηδυνήθησαν να περιορίσουν την οργήν της φύσεως, της οποίας υπήρξαμεν μάρτυρες εις την περιοχήν αυτήν της Νέας Ορλεάνης πριν τέσσερα μόλις έτη.


Η έκρηξις των γνώσεων δεν συνοδεύθηκε από αύξησιν σοφίας. Μόνον η σοφία θα ηδύνατο να μας κάνη να συνειδητοποιήσωμεν ότι η Κτίσις είναι ένα αλληλεξαρτώμενον και αδιαίρετον όλον και όχι ένα συνάθροισμα μεμονομένων, μη σχετιζομένων μερών, τα οποία είναι δυνατόν να απαλειφθούν, να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν κατά το δοκούν.

Ακόμη και η ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβασις, ακόμη και η πλέον μικροσκοπική αλλαγή εις την φυσικήν τάξιν, συντελουμένη διά της ανθρωπίνης δράσεως, δύναται να επιφέρει-και επιφέρει όντως- μακροπρόθεσμα καταστροφικά αποτελέσματα εις τον πλανήτην.
Παράλληλα με την επιδίωξιν της ισορροπίας μεταξύ ημών και του περιβάλλοντος, χρειαζόμεθα να εύρωμεν ισορροπίαν εντός του εαυτού μας, επανεκτιμώντες τας αξίας μας καθώς και το τι θεωρούμεν πολύτιμον.

Ας ενθυμούμεθα ότι, όποιοι και αν είμεθα, έχομεν όλοι έναν ρόλον να διαδραματίσωμεν, την ιεράν μας ευθύνην προς το μέλλον. Και ας ενθυμούμεθα, επιπλέον, ότι η ευθύνη μας αυξάνεται παραλλήλως προς τα προνόμιά μας∙ όσον υψηλότερα ιστάμεθα εις την κλίμακαν της ηγεσίας, τόσον περισσότερον υπόλογοι είμεθα.

Αι επιτυχίαι ή αποτυχίαι μας, προσωπικαί και συλλογικαί, καθορίζουν τας ζωάς δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αι αποφάσεις μας, προσωπικαί και συλλογικαί, καθορίζουν το μέλλον του πλανήτου.
Ατενίζοντες τον μεγάλον τούτον ποταμόν και διερευνώντες τας προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αι τοπικαί κοινωνίαι, ας αναζητήσωμεν λύσεις εκ της προοπτικής της Πίστεως, ενθυμούμενοι ότι ευρισκόμεθα άπαντες εις το εύθραυστον πλοίον της ζωής- ότι διάγομεν καθοριστικάς στιγμάς της ιστορίας και ότι τας διάγομεν από κοινού εν Αληθεία, εν Αγάπη, εν Ελπίδι και, υπεράνω όλων, εν Ευθύνη.

πηγή:"Φώς Φαναρίου"

Αυτή τή Κυριακή αλλάζει η ώρα


Από τα ξημερώματα αυτής της Κυριακής, αλλάζει η ώρα.
Στις 4:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 3:00,
καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.
Το μέτρο της θερινής ώρας, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη -μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 ( άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης /01/2001 .

Τα λόγια και τα χρόνια....

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ἡ παναγία σου μνήμη, ἁπλουμένη ἐν κόσμῳ, φωτίζει τῶν ἀνθρώπων τὰς ψυχάς


"Ἀρχιερεῦ Ὅσιε,

παμμακριστε Πτερ,

θαυματουργθερπον Χριστοῦ Ἀβρκιε,

προφητικῷ ἐκλμψας βίῳ, καὶ ἀποστολικν ξιωθες χαρισμτων,

τΣωτρι λειτουργν, σν γγλοις παστως,

πρσβευε υσθναι ππσης πειλς τς ψυχς μν".

Ὡς στῦλοι ὑπάρχοντες, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, τὰ τείχη ἐρρήξατε, τῆς ἀπιστίας σοφοί, ἑπτάφωτοι Μάρτυρες


"Δετε πσα κτσις,
ν κυμβλοις ψαλμικος, καὶ ἐν φωνας λαλαγμοῦ,
ανον Θεῷ ἀναπμψωμεν,
τπρτς κοινς ναστσεως, τν νστασιν μν μφανσαντι,
κατος πρτριακοσων δο καὶ ἑβδομκοντα τετελευτηκτας χρνων γους Παδας πτά,
δι' ἱκεσας εσεβος Βασιλως ναστσαντι κ χος,
ες πτσιν πστων χθρν,
καασχνην αἰώνιον, δξαν δκαὶ ἔπαινον τν φοβουμνων ατν·
οδε γρ Κριος,
δοξζειν τος ατν ντιδοξζοντας·
θλημα γρ ποιετν φοβουμνων ατν ν ληθείᾳ,
μνος εσπλαγχνος καφιλνθρωπος".

"Η Ορθόδοξη Εκκλησία " Μητροπολίτου Διοκλείας Κάλλιστου Γουέαρ


Η Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει µε ταπείνωση ότι είναι µία, αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία για την οποία µιλά το Σύµβολο της Πίστεως.

Τέτοια είναι η βασική πεποίθηση που καθοδηγεί τους Ορθοδόξους στις σχέσεις τους µε τους άλλους Χριστιανούς.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ Χριστιανών
µα η ίδια η Εκκλησία δεν είναι διαιρεµένη ούτε µπορεί ποτέ να διαιρεθεί.


Οι Χριστιανοί της Δύσης ίσως να διαµαρτυρηθούν: “σκληρός εστιν ούτος ο λόγος, τις δύναται αυτού ακούειν;”.

Μπορεί να φαίνεται σ’ αυτούς ότι αυτή η αποκλειστική αξίωση της Ορθοδόξου πλευράς, αποκλείει οποιοδήποτε σοβαρό “οικουµενικό διάλογο” µε τους Ορθοδόξους και οποιοδήποτε εποικοδοµητικό έργο για επανένωση.

Κι όµως θα ήταν εντελώς λανθασµένο ένα τέτοιο συµπέρασµα, διότι µε κάποιο τρόπο παράδοξο τον περασµένο µισό αιώνα έχει γίνει ένας μεγάλος αριθµός ενθαρρυντικών και καρποφόρων επαφών μεταξύ των Ορθοδόξων και των άλλων Χριστιανών.

Παρόλο που παραµένουν ακόµα μεγάλα εµπόδια, έχει επίσης επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος προς την συµφιλίωση.

Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

πηγή:Αναστάσιος

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ:Στόχος τῆς λειτουργικῆς πράξεως καί ζωῆς εἶναι τό νά καταστεῖ ἡ ζωή τοῦ χριστιανοῦ μιά ζωή ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διά Πνεύματος Ἁγίου


"Στόχος τῆς λειτουργικῆς πράξεως καί ζωῆς

δέν εἶναι τό νά καταστεῖ ἡ ζωή τοῦ χριστιανοῦ

ἠθική ἤ διανοητικά ἀνώτερη ἤ καί ἰδανική,

ἡ ὁποία θά ἐξαντλεῖται μόνο στίς ψυχικές, ἐνδοκοσμικές πραγματικότητες καί

δραστηριότητες,

γυμνή ἀπό τή χάρη τοῦ Θεοῦ,

ἀλλά ἀντιθέτως μιά ζωή ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διά Πνεύματος Ἁγίου.

Τοῦτο σημαίνει ὅτι ἡ πνευματική ζωή τῶν πιστῶν, ἐν τῷ Χριστῷ καί ἐν τῇ λατρείᾳ τῆς Ἐκκλησίας, συνίσταται στή συσταύρωσή τους μετά τοῦ Χριστοῦ καί στή συνανάστασή τους μετ΄ Αὐτοῦ (Ρωμ. 6,14), κατά τή χριστολογική διατύπωση τοῦ μυστηρίου τῆς θείας Λειτουργίας ἀπό τόν Ἀπόστολο Παῦλο.

Ἀντίστοιχα, ὁ ὅσιος Γρηγόριος ὁ Σιναϊτης ἐπισημαίνει καί συνιστᾶ τοῦτο:

«Τάς μεθηλικιώσας πάσας τάς ἐν Χριστῷ φθάσαι πᾶς τις ὀφείλει ὁ βαπτισθείς ἐν Χριστῷ. Προείληφε γάρ τήν τούτων δύναμιν
καί διά τῶν ἐντολῶν ταύτας εὑρεῖν καί μαθεῖν δύναται»
(Φιλοκαλία, τ. Δ’, σ. 63).

Ἀναμφισβήτητα ἡ λειτουργική ζωή τῆς Ἐκκλησίας μας εἶναι θεμέλιο καί πηγή σταδιακῆς πνευματικῆς ὡριμότητος καί ἀληθινῆς ἀγωγῆς τῶν πιστῶν.

Μέ τόν τρόπο αὐτό γίνεται καί ὁ λοιπός βίος καρπός καί προέκταση τῆς «ἑνιαίας ζωῆς τοῦ Χριστοῦ ἐν τοῖς πιστοῖς καί τῶν πιστῶν ἐν τῷ Χριστῷ», κατά τή δόκιμη θεολογική ἔκφραση.

Δημιουργεῖται αὐτονόητα τό λειτουργικό - ἀσκητικό ἦθος τῶν πιστῶν τῆς Ἐκκλησίας σύμφωνα μέ τό ὁποῖο, καί ὅπως διατρανώνει
ὁ ἅγιος Μεθόδιος Ὀλύμπου,
«οἱονεί Χριστῶν γεγονότων τῶν πιστῶν κατά μετουσίαν τοῦ Πνεύματος» (Συμπόσιον, 8, 9. ΒΕΠΕΣ 18).

Συνεπῶς, τά καλά ἔργα καί τά ὅποια ἐλάχιστα κατορθώματα ἤ ἀρετές τῆς ψυχῆς χαρακτηρίζονται καί θεωροῦνται ὡς πνευματικοί καρποί, ἀληθινά ἀποτελέσματα τῆς ἐνέργειας καί τῆς χάριτος τοῦ Ἁγίου Πνεύματος διά τῆς συμμετοχῆς τοῦ ἀνθρώπου στήν ἀληθινή ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ λατρεία τοῦ ζῶντος Θεοῦ".

Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε σήμερα στη Νέα Ορλεάνη, πρώτο σταθμό της δεκαπενθήμερης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στο αεροδρόμιο "Λούις Άρμστρονγκ", τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, παράγοντες της Ομογένειας, εκπρόσωποι των δημοτικών και πολιτειακών αρχών της περιοχής, ομογενείς και μαθητές με παραδοσιακές στολές.



Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Πατριάρχη: "Σας καλωσορίζουμε με βαθύτατο σεβασμό, απόλυτη αφοσίωση και πολλή πολλή αγάπη. Είμεθα ευγνώμονες γιατί μας φέρνετε την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος μίλησε και στα αγγλικά, χαιρέτισε τους παρισταμένους στα ελληνικά με "Ένα θερμό ευχαριστώ", και είπε:
"Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, την αγάπη μου και δίνω την πατρική μου ευλογία. Θυμάστε ότι πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ήμουν πάλι κοντά σας, όταν ήλθα για τα Θεοφάνεια στο Tarpon Springs και ήταν τόσο όμορφα, με χιλιάδες κόσμο. Αλλά ήταν και πολύ λυπηρό το θέαμα εδώ στη Νέα Ορλεάνη, όταν ήρθαμε τον χειμώνα του 2006 για να μοιραστούμε την απώλεια και τον πόνο των θαρραλέων πολιτών της Νέας Ορλεάνης και να δούμε τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα. Ελπίζω να δω τη Ν. Ορλεάνη και την περιοχή της σε καλύτερη κατάσταση, διότι πιστεύετε εις τον Θεόν, διότι έχετε αγωνιστικό φρόνημα, διότι είσθε αποφασισμένοι να συνεχίσετε την ζωή σας και να την ξαναδημιουργήσετε εδώ στον τόπο σας".


Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο Οικολογικό Συμπόσιο που φέρει τον τίτλο: "Ο Μεγάλος Ποταμός Μισισιπής: Αποκατάσταση της ισορροπίας".
Στο Συμπόσιο, που διοργανώνεται από τον οργανισμό "Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον" εν πλώ, στη Νέα Ορλεάνη και στον ποταμό Μισισιπή, για τις επόμενες πέντε μέρες, εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συμμετάσχουν αρκετοί επιστήμονες, θεολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ΜΚΟ και ΜΜΕ.


Ο φακός του Ν. Μαγγίνα "συνέλαβε" τον Οικουμενικό Πατριάρχη εργαζόμενο κατά την πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή:Φώς Φαναρίου

Ένας εκλεκτός Αγρινιώτης νέος , χειροτονείται το Σάββατο στήν Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στήν Λιβαδειά


Το προσεχές Σάββατο 24 Οκτωβρίου

στην
Ιερά Μονή οσίου Λουκά στην Λιβαδειά,


ο Σεβασμιώτατος
Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας πατέρας Γεώργιος


κατά τήν διάρκεια τής Θείας Λειτουργίας


θα χειροτονήσει διάκονο


τόν
αγαπητό εν Χριστώ αδελφό και φίλο Αγρινιώτη

κ.Νεκτάριο Η. Παπαδόπουλο


πτυχιούχο Θεολογίας,


και μεταπτυχιακό φοιτητή τής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Από την ενορία

Αγίου Θωμά Αγρινίου

όπου διακόνησε ο Νεκτάριος για πολλά χρόνια,

θα αναχωρήσει Λεωφορείο

το Σάββατο στίς 5 το πρωί,

με προορισμό την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

όπου θα τελεσθεί το μυστήριο της χειροτονίας

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον τηλεφωνικό αριθμό
26410-29865

Τεσσαρακονθήμερον Μνημόσυνο του Μακαρίου γέροντος πατρός Ραφαήλ το προσεχές Σάββατο στήν Ι.Μ. Αμπελακιωτίσσης

+ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ
ΡΑΦΑΗΛ


Το προσεχές Σάββατο 24 του μηνός

στήν Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης

στήν Άνω Χώρα τής ορεινής Ναυπακτίας

μετά τήν ακολουθία τού όρθρου και τή Θεία Λειτουργία

θα ψαλλεί το τεσσαρακονθήμερον ιερό μνημόσυνο

του Μακαρίου γέροντος πατρός Ραφαήλ,

αδελφού τής Ιεράς Μονής

και επί τριανταπέντε χρόνια

άγρυπνου φρουρού και φύλακα

της ιστορικής Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης.

Να έχουμε την ευχή του.