Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:«ποτέ από το χρέος μη κινούντες» Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Πρίγκηπο η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, το πρωί της Πέμπτης, στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε στην αποβάθρα της νήσου ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος.
Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής και πολλοί προσκυνητές.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ομίλησε ο Πατριάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε τον υποστηρικτή της Μονής Ανδρέα Δημητριάδη από την Αμερική και αναφέρθηκε στη σημασία της ανακαίνισης των ναών και των μονών στην Πόλη. Είπε μεταξύ άλλων:
«Συνετελέσθη, ήδη, με την γενναιόφρονα χορηγίαν του Εντιμοτάτου κ. Ανδρέου Δημητριάδου, εις μνήμην των μακαριστών γονέων του, η αναστήλωσις και ανακαίνισις του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής αυτής. Την φθοράν του χρόνου και τας συναφείς πληγάς, ήλθεν η φιλογένεια και ευσέβεια του εκλεκτού τούτου τέκνου της Κωνσταντινουπόλεως να αποκαταστήση. Εν ευγνωμοσύνη πολλή εκφράζομεν ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν εις τον κ. Δημητριάδην και την ευλογημένην οικογένειάν του, ευχόμενοι όπως ο εν Μεταμορφώσει αποκαλυφθείς Θεός φωτίζη την οδόν των, και αγιάζη τον βίον των και τους χαρίζη όλα τα επίγεια και ουράνια αγαθά Του!
Καθώς βλέπετε, αγαπητοί, το ένα μετά το άλλο, τα ιερά σεβάσματα της πίστεως και του Γένους ημών, φροντίζομεν να τα αναστηλώνωμεν, να τα ανακαινίζομεν, να τα συντηρώμεν. Τους Ναούς, τας Μονάς, τα Ιδρύματα. Είναι ανυποχώρητος θέσις μας όλα να έχουν την σφραγίδα της αξιοπρεπείας και της αρχοντιάς του ευσεβούς ημών Γένους. Η ζωή της Μητρός Εκκλησίας εις την αρχαίαν καθέδραν και κοιτίδα της συνεχίζεται! Η ζωή της Ομογενείας συνεχίζεται! Με κόπους, με δάκρυα, με παλαίσματα, με δυσκολίας, με αγώνας, με προσκρούσματα εις πολλά εμπόδια. Ναι, αναμφιβόλως. Αλλά και με πίστιν, με ελπίδα και απόθεσιν εις τας χείρας του Χριστού των δικαίων μας. Με το κεφάλι υψηλά, με την ψυχήν γρηγορούσαν, με την συνείδησιν μαρτυρούσαν αγαθά.
Δεν είμεθα διατεθειμένοι να λησμονήσωμεν το χρέος μας προς την κληρονομίαν των Αγίων, την κληρονομίαν των πατέρων μας, το χρέος προς την ιστορίαν της μαρτυρικής Μεγάλης Εκκλησίας και του Γένους. Είμεθα η «Εκκλησία των του Χριστού πενήτων», αλλά και η Πρωτόθρονος Εκκλησία, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Και τα δύο είναι δόξα μας και τιμή μας. Και δια τα δύο σεμνυνόμεθα εν Κυρίω. Και δια τα δύο ευρισκόμεθα νυχθημερόν επί των επάλξεων, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», όπως θα έλεγε και ο ποιητής».
Εν συνεχεία ο Πατριάρχης διένειμε στο εκκλησίασμα τα σταφύλια που σύμφωνα με το Τυπικό ευλογούνται στην Εκκλησία αυτή την ημέρα και κατόπιν ανέγνωσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Χρυσάνθου (1824 – 1826), που βρίσκεται στον αυλόγυρο της Μονής.
Ακολούθως ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο και τον οικείο Ποιμενάρχη Πριγκηποννήσων Ιάκωβο, επισκέφθηκε το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και εξέφρασε την ευχή του για την τελική επιστροφή του κτηρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός που θα αποτελεί την δικαίωση των μακρόχρονων αγώνων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου