Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ: "ΘΑ 'ΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ"Ρεπορτάζ - φωτο: Νικόλαος Μαγγίνας


Με συγκίνηση υποδέχθηκαν οι δέκα εναπομείναντες Τενέδιοι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί τριήμερη ποιμαντική επίσκεψη στην μαρτυρική Τένεδο. Μαζί τους, τον Πατριάρχη του Γένους υποδέχθηκε πλήθος πιστών από την γειτονική Ίμβρο - που είχε κοινή μοίρα με την Τένεδο - την Ελλάδα, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις μακρινές Αυστραλία και Αμερική.


«Ήλθαμε από διάφορα μέρη του κόσμου για να προσκυνήσουμε τη χάρη της Αγίας Παρασκευής, για να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον, για να δυναμώσουμε την πίστη, για να στηρίξουμε τους ολίγους ελαχίστους αδελφούς μας, οι οποίοι εις πείσμα των καιρών και των περιστάσεων επιμένουν να μένουν εδώ. Ήλθαμε να αγναντέψουμε το γαλάζιο ατλάζι του Αιγαίου. Και να αποθαυμάσουμε το φως του Αιγαίου, αυτό που τόσο ύμνησαν, τόσο περίτεχνα και όμορφα, οι νεοέλληνες ποιητές και λογοτέχνες», ήταν τα πρώτα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά τον Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της νήσου που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Σε αυτό τον όμορφο Ναό της Τενέδου, μεταξύ πολλών πιστών, βρέθηκαν και ο Γιάννης Τραγάκης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτής Β’ Πειραιώς, ο Γιώργος Καλατζής, βουλευτής Καβάλας και πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και ο Γιώργος Ανωμερίτης, τέως βουλευτής και υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Επίσης στην Τένεδο ταξίδεψαν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου, μαζί με την σύζυγό του, αλλά και ο Νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνος Λιάντσης.

«Για μας τους Ίμβριους και τους Τενέδιους η παρουσία σας σημαίνει πολλά. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και στο πρόσωπό σας το τετιμημένο, ευλογούμε όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και δι’ αυτών ολόκληρον τον ευσεβή ελληνικό λαό».


Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, αναφέρθηκε στην συμβίωση Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην Τένεδο, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Θεός θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι αδικίες του πρόσφατου παρελθόντος και θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την ομογένεια.

«Είθε ο Θεός να μας αξιώσει να συναντηθούμε ξανά, εδώ στην Τένεδο, κάτω από καλύτερες ημέρες. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ειρηνική και αρμονική συμβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών, όσον ολίγοι και αν είναι οι τελευταίοι εδώ στην Τένεδο και στην Ίμβρο, μετά την θύελλα και την τρικυμία που περάσανε τα δύο νησιά στην δεκαετία του ’60 και εφεξής», σημείωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Λέγει ο λαός μας είναι καλόν όπου σταματήσει το κακό. Λοιπόν σταμάτησε το κακό και ζήσαμε αυτές τις δεκαετίες. Είθε ο Θεός που είναι Θεός της δικαιοσύνης να αποκαταστήσει τις αδικίες που έγιναν αυτά τα τελευταία χρόνια εις βάρος του ομογενειακού στοιχείου και εδώ εις την Τένεδον και εις την Ίμβρον, όπου η Ρωμιοσύνη ανθούσε και ζούσε ευτυχισμένη, ζούσε στον τόπο της, δεν ήμασταν ξένοι σ’ αυτά τα νησιά, αλλά μας ανάγκασαν να φύγουμε. Εύχομαι να έλθουν καλύτερες ημέρες. Για μένα προσωπικά δεν είναι ουτοπία. Θα έλθουν. Ο Θεός είναι μεγάλος»
Στην Τένεδο βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής ομάδας προσκυνητών από την Λέσβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου