Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009

Συνάντηση Ιερώνυμου-Σουφλιά με φόντο τα "Ιερά" ακίνητα :του Νίκου Παπαχρήστου


Με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Η συνάντηση τους κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και ο κ. Ιερώνυμος έθεσε σειρά ζητημάτων που αφορούν στις δυνατότητες αξιοποίησης ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ειδικότερα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα δεσμευμένα ακίνητα της Εκκλησίας, π.χ. από οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις έχουν αποδεσμευτεί και αποδοθεί η χρήση τους στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, την Εκκλησία της Ελλάδος. Ωστόσο η διοικούσα Εκκλησία ακόμα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα ακίνητα λόγω μη εκδόσεως των απαραίτητων διοικητικών αποφάσεων που άπτονται του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και το οποίο, όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, τις καθυστερεί επί πολλά έτη.

"Είχαμε μια μακρά και σημαντική συζήτηση. Ο Μακαριώτατος μου εξέθεσε μια σειρά έργων που θέλει να πραγματοποιήσει για να ενισχύσει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Όπως διαπίστωσα έχει φλόγα για προσφορά στο κοινωνικό έργο, το οποίο όμως απαιτεί πόρους και έργα για τα οποία ζήτησε την αρωγή μας και συζητήσαμε τρόπους για να παρασχεθεί. Δήλωσα στο Μακαριότατο ότι εμείς είμαστε στη διάθεσή του να τον βοηθήσουμε σε αυτό το μεγάλο έργο που σκέφτεται να κάνει και να προσφέρει σε διάφορες αναξιοπαθούσες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού" δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Απο την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στα έργα που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Εκκλησία της Ελλάδος για την ανακούφιση του πάσχοντος ανθρώπου, "τα οποία όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες" , όπως είπε, με ζητήματα που άπτονται της χρήσης γης. "Του εξέθεσα μια σειρά από έργα τα οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει, αλλά μερικά από αυτά αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες ως προς τη χρήση της γης. Βρήκα άμεση κατανόηση από τον υπουργό και ευχαριστώ πάρα πολύ, ενώ δώσαμε ραντεβού να ξανασυναντηθούμε όταν θα έχουμε κάνει μερικά βήματα και πιστεύω και στα θεμέλια κάποιου από τα έργα αυτά" δήλωσε χαρακτηριστικά ο εμφανώς ικανοποιημένος κ.Ιερώνυμος.

Ανάμεσα στα ακίνητα που η Σύνοδος φέρεται να ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει είναι το οικόπεδο της Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του εκκλησιαστικού Λυκείου και στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι το 2004, η Ιερά Σύνοδος σχεδίαζε την ανέγερση ξενοδοχείου. Επίσης ένα οικόπεδο επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου λειτουργεί ιδιωτικός ανοιχτός χώρος στάθμευσης καθώς και αρκετά οικόπεδα στην Βουλιαγμένη.

Ταυτόχρονα η Ιερά Σύνοδος επιθυμεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει την ανέγερση των ιδρυμάτων που έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο κ.Ιερώνυμος -τρία κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ένα κέντρο για ασθενείς από καρκίνο, δύο κέντρα φροντίδας παιδιών με νοητική υστέρηση, άλλο ένα κέντρο στο Μοσχάτο για τα παιδιά που έχουν αυτισμό, κατασκηνώσεις και ξενώνες νέων στην Πάρνηθα, καθώς και ένα κέντρο επανένταξης στην κοινωνία νέων που έχουν σταματήσει τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών- αλλά και να προχωρήσει μια σειρά άλλων σχεδίων όπως η μετεγκατάσταση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών στην Βάρη.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνέδευαν, στην συνάντηση του με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, κ.Αντώνης Ζαμπέλης


ΠΗΓΗ:Amen.gr
Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου