Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΧΛΙΩΤΙΣΣΑ Ρεπορτάζ: Νικόλαος Μαγγίνας


Τελέστηκε την Περασμένη Παρασκευή το απόγευμα η ακολουθία του εσπερινού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ναό της Παναγίας του Μουχλιού, δίπλα στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος, ο Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος, Αρχιερατικώς προϊστάμενος της περιφερείας Κερατίου Κόλπου και ο Επίσκοπος Δoρυλλαίου Νίκανδρος της Αρχιεπισκοπής Αυσταλίας. Επίσης οι πρόξενοι της Ελλαδος στην Πόλη Νίκος Σιγάλας και Νίκος Σαπουντζής, προσκυνητές από την Ελλάδα και την Αμερική.

Ο Πατριάρχης καλωσορίζοντας τους προσκυνητές είπε μεταξύ άλλων ότι: «Ευγνωμονούμε τον Θεόν των πατέρων μας, ο οποίος μας αξιώνει και εφέτος, για ακόμη φορά στην εφήμερη ζωή μας, να γιορτάσουμε την μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τον ευγνωμονούμε διπλά, διότι μας αξιώνει να γιορτάζουμε αυτήν την μεγάλην εορτήν εις αυτήν την ιστορικήν Πόλιν μας, η οποία ευρίσκεται άμεσα υπό την σκέπη και την προστασία της Παναγίας, όχι μόνον τώρα αλλά από αιώνων. Και τον ευχαριστούμε ακόμη περισσότερον διότι μας συνεκέντρωσε σ΄αυτήν την ιστορικοτάτην εκκλησία των πατέρων μας, εις το Μουχλιό, στην Παναγία την Μουχλιώτισσα, που είναι όπως γνωρίζουμε ο μόνος ναός εδώ εις την Πόλιν ο οποίος λειτουργεί αδιαλείπτως από τον προ της αλώσεως χρόνο μέχρι και σήμερα χωρίς να μετατραπεί ούτε εις τέμενος ούτε εις μουσείον. Έχουμε λοιπόν το προνόμιο να είμαστε συγκεντρωμένοι γύρω από την ιερά μορφή της, σ΄αυτήν την Πόλη και σ΄αυτόν τον ναό της όλοι μαζί».

Το κήρυγμα της ημέρας εκφώνησε ο υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος. Επίσης μίλησαν οι επίσκοποι Συνάδων και Δορυλλαίου για το νόημα της ημέρας, για τον ιστορικό ναό της Παναγίας της Μουχλιώτισσας και για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου