Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

Η εορτη της Ινδίκτου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας


Με παραδοσιακή ιεροπρέπεια γιορτάστηκε σήμερα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι η αρχή της Ινδίκτου, δηλ. η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους.
Το πρωί, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία για την εορτή της Ινδίκτου και την Σύναξη της Παναγίας της Παμμακαρίστου. Οι Ιεράρχες του Θρόνου συγχοροστάτησαν, κατά την τάξη, από τα Αρχιερατικά στασίδια, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος.

Απέναντι από τον Πατριαρχικό Θρόνο τοποθετήθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου, του 12ου αιώνα, που προέρχεται από την ομώνυμη Ιερά Μονή, η οποία μετά την Άλωση αποτέλεσε, για περισσότερα από 100 χρόνια, έδρα του Πατριαρχείου. Η ψηφιδωτή φορητή εικόνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ιερά Κειμήλια που φυλάσσονται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Τηρώντας μια αρχαία παράδοση, που ανάγεται στον 4ο αιώνα, υπεγράφη ο Κώδικας της Ινδίκτου, που αποτελεί την γραπτή αποτύπωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων κατά την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους. Πρώτος υπέγραψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ακολούθησαν, κατά τα πρεσβεία, οι Ιεράρχες του Θρόνου μεταξύ των οποίων και οι Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημος και Μυτιλήνης Ιάκωβος, εκ των επαρχιών των «Νέων Χωρών», καθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, της Εκκλησίας της Κρήτης.
Στο τέλος της Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε και αγίασε έναν προς έναν τους πιστούς που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία.
ΠΗΓΗ:www.fanarion.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου