Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Εορτή Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Ρεπορτάζ- φωτογραφίες:Μιχάλης Δουδούδης

01.jpg

Με ευλάβεια, επισημότητα και μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η κατάθεσις της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας Θεοτόκου.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα πλήθος προσκυνητών, ιερέων, διακόνων, μοναχών από όλο το Άγιον Όρος κατέκλεισαν κυριολεκτικά τη Μονή. Περισσότεροι από 400 οι προσκυνητές.

Η Αγία Ζώνη είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγειο ζωή Της είναι διαιρεμένο σε τρία τεμάχια. Τοποθετήθηκε δίπλα στο αριστερό προσκυνητάρι του ανατολικού κίονα του καθολικού, εψάλη μία δέηση στην Αγία Ζώνη όπου αμέσως μετά την προσκυνήσαμε.

02.jpg

Μετά το πέρας του μικρού εσπερινού ακολούθησε γεύμα στην τράπεζα.

Στις 19:30΄ άρχισε Ιερά Αγρυπνία κατά το Αγιορείτικο Τυπικό στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημος και αρκετοί ιερείς.

06.jpg

Κατά την αγρυπνία έψαλλαν οι βατοπαιδινοί πατέρες, λαϊκοί καταξιωμένοι ψάλτες (όπως ο Δημήτριος Νεράντζης, ο Ιωάννης Χασανίδης, ο Γεώργιος Κωνσταντίνου κ.ά.), αλλά και πατέρες από όλο το Άγιο Όρος (οι γνωστοί Δανιηλαίοι, οι Θωμάδες, ο γέροντας Σπυρίδων των Γερασιμαίων από την Μικρή Αγία Άννα κ.ά).

.05.jpg

03.jpg

Ενδιάμεσα πραγματοποιήθηκε κέρασμα σ΄όλους τους προσκυνητές στο Συνοδικό της Μονής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση, μίλησε επίκαιρα για τον ρόλο της Παναγίας στη ζωή των χριστιανών και για τον σύνδεσμο της Ιεράς Μητροπόλεως του με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Διακοπή έγινε στις 5:00΄ για λίγη ξεκούραση και δύο ώρες αργότερα συνέχισε η ακολουθία, με τον Αγιασμό και λιτανεία της Αγίας Ζώνης γύρω από την Μονή.

07.jpg

09.jpg

08.jpg

Όλοι ακολουθούσαμε με ευλάβεια αλλά ιδιαίτερη συγκίνηση δημιουργήθηκε καθώς περάσαμε από τον τάφο του μακαριστού μας Γέροντα Ιωσήφ.

Το πρωί ήρθε και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου αρχιμ. Φιλόθεος και παρευρέθηκε στον Αγιασμό.

Τελέσθηκε ακολούθως η Θεία Λειτουργία με κατάνυξη και επισημότητα κατά την αρμόζουσα αγιορείτικη τάξη.

04.jpg

Η Θεία Λειτουργία τελείωσε στις 11:30, ακολούθησε η Τράπεζα και Δέηση στο Καθολικό της Μονής. Η εορτή έλαβε πέρας στις 13:00. Η Ακολουθία διάρκεσε συνολικά 15 ώρες.

10.jpg

11.jpg

Οι πατέρες της Μονής άοκνοι διακόνησαν άλλοι στην εκκλησία και άλλοι αφανείς στην Τράπεζα, στο Μαγειρείο, στο Αρχονταρίκι κ.α., ώστε εμείς οι προσκυνητές να απολαύσουμε την ωραία αυτή πανήγυρη.

Με την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, των ηγουμένων και του γέροντα Εφραίμ πιστεύω ότι γευτήκαμε όλοι την πνευματική χαρά.


Εύχομαι η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας να δώσει σε όλους αγιασμό και πνευματική ενίσχυση.Κείμενα -Φωτογραφίες:Μιχάλης Δουδούσης Σέρρες.


πηγή: Αγιορείτικες ΜνήμεςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου