Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Αγωνιζόμεθα να κάνουμε το χρέος μας"Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος ΜαγγίναςΕπέστρεψε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στα Χανιά.
Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για την Κωνσταντινούπολη ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε:

Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες. Κάθε φορά που έρχομαι στην Κρήτη συγκινούμαι, χαίρομαι και αισθάνομαι βαθειά ικανοποίηση βλέποντας την ευσέβεια και την ευγένεια και την υψηλοφροσύνη του Κρητικού λαού. Και, όπως είπατε, τα παιδιά δίνουν παντού ένα δυναμικό παρών, είναι κοντά στην Εκκλησία. Χαιρόμαστε για τις προπτικές που υπάρχουν για το μέλλον της Εκκλησίας∙ και αυτό οφείλεται στους Ιεράρχας της Κρήτης και στους καλούς κληρικούς της, τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης και όλους τους υπευθύνους φορείς και παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν τα νειάτα στο σωστό δρόμο. Είμαστε, λοιπόν, γεμάτοι από αισιοδοξία και χρηστές ελπίδες για το μέλλον.


Από την άλλη πλευρά, όπως και οι προηγούμενες επισκέψεις μου στην Κρήτη, έτσι και αυτή ενίσχυσε τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της προσφιλούς θυγατρός του Εκκλησίας της Κρήτης. Δεσμοί, οι οποίοι χρονολογούνται από μακρών αιώνων και θα μείνουν, με την Χάριν του Θεού, ιεροί και ακατάλυτοι μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Δίνω την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, την ευχή μου καί όλη μου την αγάπη στον ευγενή και υψηλόφρονα Κρητικό λαό. Ευχαριστώ τις Αρχές του τόπου, Βουλευτάς, Υπουργούς, τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Νομάρχη, τους Δημάρχους, οι οποίοι με υπεδέχθησαν εις τους Δήμους των, και, φυσικά, τους αδελφούς Ιεράρχας της Κρήτης, με επί κεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο, Πρόεδρο της Επαρχιακής Συνόδου.
Από το αεροδρόμιο των Χανίων ευλογώ εξ όλης ψυχής και καρδίας την Κρήτη και τον λαό της. Και υπόσχομαι ότι σε μία δεδομένη ευκαιρία θα επανέλθω.

Αγωνιζόμεθα να κάνουμε το χρέος μας, το ιστορικό χρέος, μόνο αυτό που επιτάσσει ο ρόλος του Πατριαρχείου, ο πρωτόθρονος και συντονιστικός εις όλην την οικογένειαν των Πανορθοδόξων. Και οι συμβουλές που έδωσα δεν ήσαν ακριβώς συμβουλές, αλλά ήσαν έκφρασις μιάς ευχής για την ενότητα, την ομόνοια και την ομοψυχία του Ελληνικού λαού, ο οποίος τώρα, με τη νέα Κυβέρνηση που ανέδειξε με την ψήφο του την δημοκρατική, ευχόμεθα να πορεύεται από προόδου εις πρόοδον και από επιτυχίας εις επιτυχίαν.

Από την Μητέρα Εκκλησία του Γένους, την Κωνσταντινούπολη, θα ευλογούμε πάντοτε άρχοντας και αρχομένους εις την Ελλάδα και θα ευχόμαστε για την πρόοδο, την ευημερία, την σταθερότητα και την συμβολήν της Ελλάδος εις το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

πηγή:Φώς Φαναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου