Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

"ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΟΧΙ; " του κ. Αντώνη ΚαρκαγιάννηΕρωτήματα από το 1940


Μερικά ερωτήματα σχετικό με τον πόλεμο του 1940, 68 χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου, παραμένουν όχι ακριβώς αναπάντητα, αλλά μετέωρα μεταξύ ιστορικής αλήθειας και μύθου. Και εκεί ακόμα που υπάρχουν ικανοποιητικές ιστορικές μελέτες λειτουργεί ταυτόχρονα ο ιδιάζων τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται τα γεγονότα στη συλλογική συνείδηση ενός λαού.

Είναι αυτό που ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Χάγκεν Φλάισερ, στο τε­λευταίο του βιβλίο, ονομάζει «δημόσια ιστορία» για να τη διαφοροποιήσει από την επιστήμη της Ιστο­ρίας.

Η «δημόσια ιστορία» δεν γράφεται από ιστορι­κούς με επιστημονικά κριτήρια και έπειτα από έρευ­να.

Γράφεται από πολιτικούς με κριτήριο πολιτικές ε­πιδιώξεις, από δημοσιογράφους (ενίοτε με την προ­χειρότητα που χαρακτηρίζει το επάγγελμα μας), από σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρα­σης, από λαϊκούς αφηγητές και παραμυθάδες και α­πό πολλούς άλλους, ίσως καλοπροαίρετους ανθρώ­πους, που όμως δεν είναι ιστορικοί.

Θα αναφερθού­με σε μερικά μόνο ερωτήματα που εξακολουθούν να είναι μετέωρα σε αυτήν τη «δημόσια ιστορία».

Ποιος είπε το ΟΧΙ;

Το είπε ο Μεταξάς τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου, χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με κανέναν, ούτε με τον βασιλιά (που ήταν η κύρια πηγή της πολιτικής του δύναμης) ούτε με τους υπουργούς του.

Αυτό σημαίνει ότι το ΟΧΙ το είχε επεξεργασθεί και το είχε αποφασίσει από πριν, ίσως από χρόνια.

Και δεν ήταν το ΟΧΙ προς την Ιτα­λία μόνο.

Ο «γερμανόφιλος» Μεταξάς του Α' Παγκο­σμίου Πολέμου δεν είχε αυταπάτες, γνώριζε ότι το ΟΧΙ απευθύνεται στον ‘Άξονα Γερμανίας - Ιταλίας.

Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς και πίσω του ομόθυμα, παρα­μερίζοντας τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, συντάχθηκε ολόκληρος ο λαός
.

Είναι η ορθότερη και λογικότερη σχέση μεταξύ ηγεσίας και λαού.

Να αποφασίζει η ηγεσία, να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και να κρίνεται από το αν θα ακολουθήσει ο λαός.

Οι σημερινές ηγεσίες δεν τολμούν να αποφασίσουν τίποτα διαφορετικό ή αντίθετο με τις δημοσκοπήσεις...πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στήλη «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ» 28Οκτωβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου