Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

"Κορόιδα» και «λαμόγια": Tου Παντελη Μπουκαλα

Σκιτσο του Hλια Mακρη


Συνηθισμένο είναι τα πράγματα της πολιτικής να σταυρώνουν με τα πράγματα του ποδοσφαίρου, σαν να δουλεύει ο ένας χώρος σαν καθρέφτης του άλλου και να αναδεικνύει ευκρινέστερα τα πάθη του.

Βλέπουμε, ας πούμε, ότι τις τελευταίες ημέρες, και όσο οδεύουμε προς τη λήξη του πρωταθλήματος, η αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο κυρίαρχους του ποδοσφαιρικού μας συστήματος, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, παίρνει το χαρακτήρα πολεμικής σύγκρουσης. Με υπεύθυνους προπαγάνδας όσους «αντικειμενικούς δημοσιογράφους» φέρονται σαν φανατικότεροι ακόμα και από τους συνδεσμίτες οπαδούς, οι δύο ομάδες συγκρούονται για το «ποια αδικήθηκε περισσότερο από τη διαιτησία στους μέχρι τώρα αγώνες».

Θαρρείς και δεν είναι πασίγνωστο ότι «κόκκινοι» και «πράσινοι» ευνοούνται ανέκαθεν από τους διαιτητές όταν παίζουν με μικρότερης ισχύος ομάδες.

Από την πλευρά τους, και μπροστά σ’ έναν κόσμο αλαφιασμένο από τα απομυζητικά έκτακτα μέτρα και πληγωμένο από την υψηλή επιτήρηση, οι δύο κυρίαρχοι του πολιτικού μας συστήματος, το κυβερνών ΠΑΣΟΚ και η έως χθες κυβερνώσα Ν. Δ., συγκρούονται (χρησιμοποιώντας και αυτοί, για τη δική τους προπαγάνδα, τους πρόθυμους «αντικειμενικούς δημοσιογράφους») με θέμα όχι βέβαια το ποιος αδικήθηκε περισσότερο αλλά το ποιος από τους δυο τους αδίκησε περισσότερο την ελληνική οικονομία, τον ψηφοφόρο και πλέον μη ευρωφόρο λαό.

Θαρρείς και η μνήμη μας κόντυνε τόσο ώστε να δουλεύει μόνο με τετραετίες και να μη συγκρατεί παρά ελάχιστα θραύσματα της πραγματικότητας.

Λοιπόν, καλά θυμόμαστε. Θυμόμαστε τον κ. Καραμανλή, πέρυσι Μάρτιο μήνα, να μας βεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δρόμο λαμπρό.

Θυμόμαστε, λίγο παλαιότερα, τον κ. Σημίτη να μας βεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και μπαίνει με το σπαθί της και με τα τσαρούχια της στην ΟΝΕ. Θυμόμαστε, μόλις ένα εξάμηνο πριν, τον κ. Παπανδρέου να μας βεβαιώνει ότι «υπάρχουν χρήματα» και ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει.

Θυμόμαστε στελέχη και των δύο κομμάτων να ενδίδουν στον πειρασμό των «οφσόρ» εταιρειών ή των «χορηγιών» από τη Siemens. Θυμόμαστε και τα δύο κόμματα να νοιάζονται πρωτίστως για τους κομματικούς τους πιστούς, να τους φορτώνουν στις λίστες των παχυλοαργομίσθων της Ολυμπιακής, της ΕΡΤ και άλλων χώρων εξυπηρέτησης ρουσφετολογικών αναγκών.

Θυμόμαστε τα δύο κόμματα να παίζουν με τους αριθμούς και τα λογιστικά, αλλά και με το Χρηματιστήριο και με τα δομημένα ομόλογα. Και βέβαια θυμόμαστε τα δύο κόμματα να ανταγωνίζονται ποιο θα υμνήσει εθνικολυρικότερα τους Ολυμπιακούς, που τους πληρώσαμε τριάντα δισεκατομμύρια, όσα μας λείπουν τώρα.

Τώρα, ένας πρωθυπουργός, που έσπευσε να ομολογήσει χωρίς ιδιαίτερη συγκίνηση, ίσως και χωρίς πλήρη συνείδηση των βαρύτατων λεγομένων του, ότι χάσαμε ένα μέρος της κυριαρχίας μας, μας διαβεβαιώνει ότι θα πληρώσουν όχι μόνο τα συνήθη «κορόιδα» αλλά και τα συνήθη «λαμόγια».

Ως συνήθως, τέτοια γλυκά λένε οι κυβερνήτες κάθε που αναγγέλλουν

μία ακόμα πιο λιτή λιτότητα.

Και ως συνήθως, δεν τα εννοούν.

πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου