Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Έντονα αντιδρά η Ιταλία στην απόφαση του ΕΔΑΔ για το σταυρό σε σχολικές αίθουσες


Αντιδρά ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας μετά την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έχει προκαλέσει ένα μικρό θαύμα: έχει δημιουργήσει ένα είδος εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση του συμβόλου του χριστιανισμού» γράφει ο αρθρογράφος της Corriere della Serra, Μάσιμο Φράνκο.

«Η παρενέργεια που μπορεί να έχει το 'όχι' του Δικαστηρίου είναι να δώσει περισσότερη τροφή στους σκληροπυρηνικούς» της Καθολικής Εκκλησίας, προσθέτει ο αρθρογράφος.

Η ιταλική Δεξιά καταφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό, εναντίον της απόφασης.

Ωστόσο, και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «η κοινή λογική έπεσε θύμα του δικαίου».

Το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Ιταλία των Αξιών (Idv), κατήγγειλε «μια λανθασμένη απάντηση στην απαίτηση για κοσμικότητα».

«Η ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν σημαίνει προσκόλληση στον καθολικισμό, αλλά είναι ένα σύμβολο της παράδοσής μας» είχε δηλώσει η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας.

Η εφημερίδα Stampa εκτιμά από την μεριά της ότι, «αν μια θρησκεία είναι δυνατή, αν έχει πίστη στις δυνατότητές της να αφυπνίσει την πίστη, τότε δεν έχει ανάγκη μιας ειδικής προστασίας», όπως ζητούν κάποιοι εκπρόσωποι της ιταλικής Δεξιάς που προτείνουν να εισαχθούν οι θρησκευτικές ρίζες της Ιταλίας στο Σύνταγμα της χώρας.

Αν και η Ιταλία δηλώνει ότι ο σταυρός αποτελεί και σύμβολο της χώρας, οι δικαστές στο Στρασβούργο έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους.

Η απόφαση του Στρασβούργου έχει διχάσει και την Ισπανία.

Οργανώσεις ιδιωτικών σχολείων εξεγέρθηκαν εναντίον της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και απροσδόκητη», ενώ εκτιμούν ότι «αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ισπανία θα έπρεπε να διαδηλώσουμε έντονα».

Στον αντίποδα, η Ισπανική Ένωση Λαϊκών ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου της ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «τίμησε το όνομά του» και ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να εμπνευστεί από αυτή την απόφαση και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια κτίρια για να «δώσει τέλος στον αναχρονισμό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου