Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010

Αναβιώνει σήμερα το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, συνάντηση των επιταφίων πέντε ενοριών της πόλης. Στην πλατεία Δημάδη τα χαλκούνια

Γεύση από τα παλιά θα έχει φέτος  η Μεγάλη  Παρασκευή  στο Αγρίνιο,
καθώς με πρωτοβουλία του δήμου Αγρινίου στην πλατεία Δημοκρατίας, 
θα λάβει χώρα  το δημοφιλές (παλαιά) έθιμο να συναντηθούν οι επιτάφιοι πέντε ενοριών.
 
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους επιτάφιους του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Χριστοφόρου, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας και της Μητρόπολης.
Η αναβίωση του εθίμου προέκυψε μετά από αίτημα του δημάρχου Π. Μοσχολίου 
στον Μητροπολίτη κκ. Κοσμά, ο οποίος αμέσως ανταποκρίθηκε.
Έτσι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι επιτάφιοι θα συναντηθούν
στην εξέδρα που θα διαμορφωθεί στην πλατεία Δημοκρατίας ειδικά για αυτό το λόγο,
ενώ στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της βραδιάς 
θα συνδράμει και η μπάντα του δήμου
που θα συνοδεύσει τα συγκινητικά Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου.
 
Για να αποφευχθεί όμως οποιοδήποτε πρόβλημα και να διατηρηθεί στην πλατεία Δημοκρατίας η κατανυκτική ατμόσφαιρα της βραδιάς, το έθιμο των χαλκουνιών φέτος θα διεξαχθεί λίγο πιο πάνω, στην πλατεία Δημάδη. 
Αφορμή για αυτό το διαχωρισμό είναι και η περσυνή επιτυχημένη διεξαγωγή των χαλκουνιών για πρώτη φορά στην πλατεία Δημάδη εξαιτίας τότε της ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας.
Η διαβάθμιση σε επίπεδα που χαρακτηρίζει την πλατεία Δημάδη βοήθησε τον κόσμο να παρακολουθήσει καλύτερα το έθιμο. 
Έτσι οι διοργανωτές επέλεξαν και φέτος την πλατεία Δημάδη για να διεξαχθεί το κάψιμο των χαλκουνιών. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία να αναβιώσει το έθιμο αυτό στην πλήρη του μορφή δηλαδή με την συνάντηση των επιταφίων και το χαλκουνοπόλεμο.
 
Όπως είναι γνωστό η ιστορία των χαλκουνιών χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου 
για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. 
Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν
και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός "πολέμου" 
που λάμβανε χώρα ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες. 
Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας. 
Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντώνταν στο κέντρο της 
και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος. 
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με αφορμή την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του δήμου. 
Το έθιμο λαμβάνει χώρα στην πλατεία Δημοκρατίας μετά την περιφορά των Επιταφίων σαν μια γιορτή επίδειξης και χωρίς την ύπαρξη πια αντιμαχόμενων ομάδων.
 
Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην πόλη για να παρακολουθήσει τα θεαματικά πυροτεχνήματα και το έθιμο γνωρίζει μεγάλη προβολή από την τηλεόραση 
και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
Η φετινή κίνηση να συναντηθούν ξανά οι επιτάφιοι στην πλατεία Δημοκρατίας  προσδίδει ακόμα περισσότερο στο πνεύμα της θρησκευτικής κατάνυξης στην πόλη μας και τις επανασυνδέει ουσιαστικά με το έθιμο των χαλκουνιών. 
πηγή:
εφημερίδα "Πολιτεία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου