Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2009

Ρωμανού του Μελωδού:Κοντάκιον της Χριστού γεννήσεως

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΠροοίμιον


Η Παναγία σήμερα στον κόσμο
φέρνει ως άνθρωπο τον Άκτιστο Θεό,
και η γη το Σπήλαιον στον Απροσπέλαστο παρέχει άγγελοι με τους βοσκούς δοξολογούνε και μάγοι έρχονται στο δρόμο με τ' αστέρι αφού προς χάρι μας γεννήθηκε Νέο Παιδί ο Άχρονος Θεός.


Οίκοι


α΄

Η Βηθλεέμ άνοιξε τον Παράδεισο, ελάτε να δούμε,
την απόλαυση κρυμμένη βρήκαμε, ελάτε να πάρουμε του παραδείσου τα δώρα, μέσα στο Σπήλαιο εκεί φανερώθηκε δέντρο Υπερφυσικό, που προσφέρει άφεσι, εκεί μέσα ευρέθηκε πηγάδι αχειροποίητο, απ' όπου ο Δαυίδ παλιά επιθυμούσε να πιη εκεί μέσα βρίσκεται Κόρη που εγέννησε Βρέφος και σταμάτησεν αμέσως τη δίψα του Αδάμ και του Δαυίδ για τούτο προς το Σπήλαιο ας τρέξουμε, εκεί που εγεννήθη Νέο Παιδί, ο Άχρονος Θεός.

β΄

Ο δημιουργός της μητέρας Γιος της θέλησε κι έγινε
ο προστάτης των βρεφών Βρέφος στη φάτνη πλάγιαζε και προσπαθώντας να Τον καταλάβη Του λεγεν η Μητέρα Του: "Πες μου, παιδί μου, πώς σπάρθηκες ή πώς φύτρωσες; Σε κοιτάζω Σπλάχνο μου και μένω κατάπληκτη, γιατί Σε θηλάζω και γάμο δεν έκανα κι ενώ Σε βλέπω σπαργανωμένο την παρθενίαν μου ακόμα απείραχτη θωρώ γιατί Εσύ την εφύλαξες που διάλεξες κι έγινες Νέο Παιδί, ο Άχρονος Θεός.

γ΄

Μεγάλε Βασιλιά,
ποια σχέση έχεις Εσύ μ' εμάς που επτωχεύσαμε;
Δημιουργέ του ουρανού, γιατί στους χωματένιους ήρθες; Αγάπησες το Σπήλαιο ή ζήλεψες τη Φάτνη; Να που δεν βρίσκεται ούτε δωμάτιο για τη δούλη Σου στο χώρο που ξεπεζέψαμε δεν λέω μόνο δωμάτιο μα ούτε και σπήλαιο, γιατί κι αυτό εδώ 'ναι ξένο και στη Σάρρα σαν έγινε μητέρα εδόθηκε κληρονομιά μεγάλη, σε μένα όμως ούτε φωλιά. Χρησιμοποίησα το Σπήλαιο που θεληματικά κατοίκησες Εσύ Νέο Παιδι, ο Άχρονος Θεός"......

κγ΄

Είναι αλήθεια, Σωτήρα μου Εύσπλαχνε, πως δεν είμαι μονάχα δική Σου Μητέρα
ούτε χωρίς σκοπό σε θηλάζω.
Εσένα που το γάλα χορηγείς
αλλά για όλους Εγώ θερμά Σε ικετεύω με έκανες στόμα και καύχημα όλου του γένους μου γιατί εμένα έχει η οικουμένη Σου προστασία πανίσχυρη, καταφύγιο και στήριγμα εμένα κοιτάζουν όσοι εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο της απόλαυσης, γιατί τους επαναφέρω και τους κάνω όλα τα καλά μέσω εμού που σ' εγέννησα Νέο Παιδί, τον Άχρονο Θεό.

κδ΄


Σωτήρα μου, σώσε τον κόσμο αφού γι' αυτό ήρθες στη γη
κάμε να επικρατήσουν όλα τα δικά Σου αφού για τούτο έλαμψες σε μένα και στους Μάγους και σ' όλη την κτίσι κοίταξε, να οι Μάγοι, που τους φανέρωσες το φως του Προσώπου Σου,

Σε προσκυνούν και δώρα Σου προσφέρουν
χρήσιμα κι όμορφα και πολύ απαραίτητα αφού ετούτα χρειάζομαι, επειδή ετοιμάζομαι στην Αίγυπτο να ταξιδέψω και να φύγω με Σένα, για Σένα, Οδηγέ μου, Υιέ μου, Πλάστη μου, Λυτρωτή μου, Νέο Παιδί, Άχρονε Θεέ."
Δ΄αναθεώρησις, επερατώθη την3ην Αυγούστου 1986, Κυριακή, ώρα 1 μ.μ.
Έκαμα Θεία Λειτουργία και κήρυγμα εν Οινοφύτοις.

Ρωμανέ μου, μνήσθητι και ελέησον ως οίδας...


πηγή:
Ύμνοι Ρωμανού του Μελωδού,
απόδοση στα Νέα Ελληνικά
υπό του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου
π. Ανανία Κουστένη.
Εκδόσεις "Αρμός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου