Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

"Σταυρώνουν" τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την "Σταύρωση"
πηγή:newsdesk Amen.gr με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Άγκυρα και τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας η τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι αισθάνεται "σταυρωμένος" από την στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και την Ομογένεια της Πόλης. H δήλωση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη διατυπώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS και η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή το βράδυ. «Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ κάποιες τουρκικές εφημερίδες - όπως η εικονιζόμενη Γενί Τσάγ- ειρωνεύονται τον κ.Βαρθολομαίο. Την ίδια στιγμή η Αθήνα κάλεσε την Άγκυρα να "ακούσει" τον απογοητευμένο λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αντιδράσεις στην Τουρκία

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από την Πόλη, σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.

Η δήλωση αυτή λέγεται ότι έγινε στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην αποστροφή περί «εσταυρωμένου», που αποδίδεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ.Νταβούτγλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί « δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.

«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ό Τούρκος υπουργός.

Η δικηγόρος κα Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε η κυρία Χατεμί.

Η δικηγόρος παρατηρεί ωστόσο ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε'.

«Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου»; είπε στον τουρκικό τύπο!

Η Αθήνα για τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή", δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

"Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας", συνεχίζει ο κ Δελαβέκουρας, "είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες".

"Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

ΝΔ: Να συμμορφωθεί η Τουρκία με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο

"Όποιος αμφισβητεί την Οικουμενικότητα και τη διεθνή υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, δυναμιτίζει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο" αναφέρει ο εκπρόσωπος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαίρει του σεβασμού, της εκτίμησης και της ιστορικής αναγνώρισης, ως προς το ρόλο του στην Ορθοδοξία, από ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός, ότι ακόμα στην Τουρκία δεν του έχει αναγνωρισθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας του θεσμικού του ρόλου, δείχνει, ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί, πως έχουν τα πράγματα στους καιρούς μας. Η δήλωση του κ. Νταβούτογλου, κάθε άλλο παρά δείχνει, ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις στη γειτονική χώρα, βρίσκουν ανταπόκριση στο βαθύ τουρκικό κράτος, που μένει αγκυλωμένο στο χτες.Οι καιροί άλλαξαν και μαζί τους αλλάζουν και οι πολιτικές" δηλώνει ο κ.Αβραμόπουλος και προσθέτει: "Το Πατριαρχείο μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμβάλλοντας σε αυτό που είναι και το ζητούμενο των καιρών και η επιθυμία των λαών μας. Ειρήνη, σταθερότητα, αμοιβαίος σεβασμός. Αρχές και έννοιες ταυτόσημες με τις αξίες της Ευρώπης, στην οποία, οι γείτονές μας επιθυμούν να προσχωρήσουν".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πανός Παναγιωτόπουλος καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. "Η Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα όσα βαρύτατα καταγγέλλει στις γνωστές του δηλώσεις» επισημαίνει ο κ.Παναγιωτόπουλος και συνεχίζει: «Η Τουρκία, πέραν των άλλων, πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές του Τουρκικού Κράτους, απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο μέτρο, που δείχνει να μην συμμορφώνεται, σε κρίσιμα θέματα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τι είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

«Προτιμούμε να παραμείνουμε εδώ έστω και αν σταυρωνόμαστε ορισμένες φορές». Με τα λόγια αυτά περιγράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και το ποίμνιο της στην Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κορυφαία εκπομπή του CBS, «60 λεπτά», η οποία θα μεταδοθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας / Κυριακή απόγευμα ώρα ΗΠΑ.

«(Το Τουρκικό Κράτος) θα ήταν χαρούμενο να έβλεπε το Πατριαρχείο να αφανίζεται ή να μετακινείται στο εξωτερικό αλλά πεποίθηση μας είναι ότι αυτό ουδέποτε θα συμβεί» επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στον δημοσιογράφο Μπομπ Σίμονς.

«Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και αισθανόμαστε ότι δεν απολαμβάνουμε τα πλήρη δικαιώματα μας ως πολίτες της Τουρκίας» προσθέτει.

«Σας μεταχειρίζονται σαν Β’ κατηγορίας πολίτες και είστε έλληνας. Γιατί δεν πάτε στην Ελλάδα;» ρώτησε ο αμερικανός δημοσιογράφος τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Γιατί αυτή είναι η πατρίδα μας, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ θέλουμε να πεθάνουμε. Αισθανόμαστε ότι εδώ είναι η αποστολή μας, όπως ήταν εδώ και 17 αιώνες και διερωτώμαι γιατί οι αρχές της χώρας μας δεν σέβονται την ιστορία μας» απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου