Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΣΕΠΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Εβδομήντα πέντε Τούρκοι Μουσουλμάνοι φοιτητές και φοιτήτριες της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πόλης επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι
στο πλαίσιο του Διαθρησκειακού προγράμματός τους.

Η Σχολή αυτή εκπαιδεύει καθηγητές για θρησκευτικά και ηθικά μαθήματα.

Το Πανεπιστήμιο, μετά από συνεννόηση με το Πατριαρχείο, εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθούν οι φοιτητές του για την Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη και τον ρόλο του Πατριαρχείου στην σημερινή εποχή.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τους εξήγησε για τα χριστιανικά Ορθόδοξα ήθη και έθυμα, το περιεχόμενο της Θείας Λειτουργίας, την ιστορία του χριστιανισμού και τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου, τόσο στον διαθρησκειακό και διεκκλησιαστικό διάλογο όσο και την οικολογία.

Επίσης, κατά την δίωρη παραμονή τους, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των φοιτητών, με ευστροφία, ούτως ώστε τα θέματα να γίνουν κατανοητά από το Μουσουλμανικό φοιτητικό ακροατήριο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην καθημερινή ζωή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Τουρκία, επισημαίνοντας τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο θρησκειών, χωρίς βέβαια την παρέμβαση των ακραίων εθνικιστικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, τονίζοντας ότι η ειρηνική συμβίωση μεταξύ πληθυσμών με διαφορετικό θρήσκευμα προϋποθέτει τον διάλογο και την συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών.


Προηγήθηκε ξενάγηση των φοιτητών με τους καθηγητές τους στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Παναγιώτη Όζκουρκούτη .

Να σημειωθεί ότι κατά διαστήματα επισκέπτονται το Πατριαρχείο μαθητές τουρκικών λυκείων και μουσουλμανικών ιερατικών σχολών για να γνωρίσουν χώρους Λατρείας άλλων Θρησκειών στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.

πηγή:Φώς Φαναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου