Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Το σχόλιο του πατρός Αντωνίου Πινακούλα στή σημερινή ευαγγελική περικοπή...

"...Εμείς συνήθως πιστεύουμε ότι δεν είμαστε σαν τον Φαρισαίο και ότι έχουμε τη δικαίωση του Τλώνη, χωρίς ωστόσο να έχουμε τις αμαρτίες του.

"Ο Τελώνης ήταν πράγματι αμαρτωλός και μετανόησε, αλλά εγώ δεν είμαι σαν εκείνον.Δέν κάνω τη δουλεία που έκανε εκείνος, δέν φέρομαι με ατιμία απέναντι στους ανθρώπους, δεν είμαι παλιάνθρωπος σαν εκείνον.

Εγώ είμαι κάπου παραπάνω"

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να ανακαλύψουμε μέσα μας τί είναι αυτό που μας χωρίζει απο το Θεό, αυτό που μας κάνει αμαρτωλούς.


Μας συμβουλεύουν οι δάσκαλοι της πνευματικής ζωής ότι δεν χρειάζεται να φανταζόμαστε πώς είμαστε αμαρτωλοί.


Αρκεί να κοιτάξουμε προσεκτικά για να διαπιστώσουμε
πώς αυτή είναι η μόνη αλήθεια.


Πρώτα πρέπει να κοιτάξει κανείς εντός του , να κοιτάξει τι ξεπηδά απο μέσα του, τι λογισμοί ανεβαίνουν στην καρδιά του:κακία απέναντι στούς άλλους,ζήλια και φθόνος για ότι εκείνοι έχουν, αισχροί λογισμοί σαρκικοί,
λογισμοί κατακυριεύσεως των άλλων ανθρώπων.


Κατόπιν, να κοιτάξει τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι γύρω του: τον συγκρίνουν συνεχώς με άλλους ανθρώπους, με άλλες καταστάσεις και με τον ευατό τους, για να τον βγάλουν κατώτερο.


Και τέλος, να κοιτάξει τον ίδιο τον κόσμο όπως είναι τώρα.


Τον κόσμο τον προσωρινό, που ζεί συνέχεια κάτω απο τις συνέπειες της αμαρτίας και της απομάκρυνσης απο το Θεό.


Τον κόσμο που ζεί μέσα στους πολέμους και το μίσος των ανθρώπων,
μέσα στις αρρώστιες, την πείνα, τους σεισμούς...

Άρα λοιπόν δεν χρειάζεται κανείς να φαντάζεται ότι είναι αμαρτωλός
και ότι ζεί μέσα σ΄έναν αμαρτωλό κόσμο.

Αρκεί να βλέπει προσεκτικά και θα το κατανοήσει.


Απο την άλλη μεριά, νομίζουμε πως δεν είμαστε σαν το Φαρισαίο, μόνο και μόνο επειδή είναι ένας τύπος που απεχθανόμαστε και δεν θέλουμε να του μοιάζουμε.

Πρέπει όμως να μη μένουμε μόνο στα αισθήματα μας απέναντι του, αλλά να αναζητούμε και τις διαφορές μας μ΄εκείνον.


Κι αυτό μπορεί να γίνει εξετάζοντας τό κατά πόσο η χριστιανική μας ζωή μας φέρνει πιό κοντά στούς ανθρώπους, μας κάνει λιγότερο επιθετικούς εναντίον τους και μας αφομοιώνει στην εκκλησιαστική κοινότητα- στην κοινότητα των μετανοημένων αμαρτωλών, που ετοιμάζονται τώρα, κατά την περίοδο του Τριωδίου, να μελετήσουν και να γιορτάσουν το Σταυρό του Χριστού.

Αγαπητοί αδελφοί, ο Χριστός περιέγραψε τόσο όμορφα,

με λίγες και απλές λέξεις, δύο ανθρώπους.

Η Εκκλησία έθεσε ενώπιον μας αυτή την περιγραφή σήμερα, στην αρχή της περιόδου που σε δέκα εβδομάδες θα μας οδηγήσει στο Σταυρό και την Ανάστασή του Χριστού. Άς τη βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Άς ακούσουμε προσεκτικότερα αυτά που λέμε και ψάλλουμε στην Εκκλησία μας, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το Θέλημα του Θεού και να φτάσουμε στην επίγνωση του φρονήματος εκείνου που πρέπει να έχουμε

για να μας δικαιώσουν όχι οι άλλοι άνθρωποι

αλλά ο ίδιος ο Χριστός".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου